Nesavjesni pojedinci odlažu krupni otpad pored kontejnera (Foto)

Objavljeno: 5. 7. 2017 u 16:46h

Odlaganje otpada na mjesta koja za to nisu predviđena, stalni su problem u redovnom održavanju čistoće grada.

Najizraženiji je problem odlaganja krupnog otpada pored kontejnera, a najnoviji slučaj nadležne ekipe zabilježile su jutros u Gundulićevoj i u Ulici Vase Pelagića.

“Nesavjesni pojedinci često izbacuju stari namještaj i ostavljaju ga pored kontejnera. Umjesto da odvezu otpad na Regionalnu deponiju u Ramiće ili pozovu firmu koja će to učiniti, oni ga bacaju najčešće pored kontejnera. Takvim postupcima stvaraju lošu sliku i narušavaju epitet Banjaluke kao čistog grada”, kazao je vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

Kako je istakao, građani bi trebalo da se odgovornije ponašaju, jer se iz budžeta za uklanjanje krupnog otpada, koje nije obaveza Grada, izdvaja značajan novac umjesto da se sredstva ulože u aktivnosti koje će poboljšati uslove života svih građana.

“Upravo u namjeri da građanima olakšamo da se riješe krupnog otpada i starih stvari, organizujemo dva puta godišnje akciju uređenja grada, i to na proljeće i na jesen. Tada sugrađane pozovemo i vjerujem motivišemo da uređuju svoja dvorišta i životne prostore i da iznesu krupni otpad za koji Grad plati odvoz”, rekao je Bilčar.

On je apelovao na stanovništvo da, sav otpad, koji nije kućni, zbrinjavaju na propisan način.

“Takođe, apelujemo da se komunalnoj policiji prijave slučajevi nepropisnog odlaganja smeća, kako bi se mogli utvrditi počinioci i kazniti”, zaključio je Bilčar.

Komunalna policija svakodnevno kontroliše odlaganje otpada i, ukoliko uoči smeće ostavljeno mimo kontejnera, angažuje gradsku „Čistoću“.

Do sada je bio neznatan broj kazni za nepropisno odlaganje otpada, jer rijetko ko želi da prijavi onog ko baca smeće mimo propisa. Tako je od početka godine kažnjeno šest fizičkih i dva pravna lica.

Prema Odluci o komunalnom redu, kazna za nepropisno odlaganje otpada za fizička lica je 100 KM, a za pravna 500 KM.

U preduzeću „Čistoća“ ističu da skoro nema područja u gradu na kojima nisu zatekli nepropisno odložen otpad.

“Ne možemo izdvojiti lokacije na kojima je ova pojava najizraženija, ali možemo reći da gotovo svakodnevno nesavjesni građani iznose kabasti otpad, pa i građevinski, i bacaju ga pored kontejnera”, zaključili su u ovom preduzeću.

Izvor: Banjaluka.net

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/nesavjesni-pojedinci-odlazu-krupni-otpad-pored-kontejnera-foto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])