Ugostitelji puni zahtjeva na sastanku u Gradskoj upravi u Banjaluci: Radno vrijeme opet problem kafićima

Objavljeno: 4. 7. 2017 u 20:15h

Banjalučki ugostitelji zatražili su od gradonačelnika Igora Radojičića da poništi odluku o produženju radnog vremena kafićima, koja je donesena prije samo pola godine.

Po toj odluci ugostiteljima je dopušteno da rade sat vremena duže ukoliko plate određenu taksu, međutim vrijeme je pokazalo da ova novina nije najbolje prihvaćena među vlasnicima kafića i restorana.

Za prva 3 mjeseca ove godine izdata su samo 4 takva zahtjeva. Ugostitelji su se pobunili jer za duži režim rada moraju da plate mjesečnu naknadu od oko 350 maraka.

Vlasnik vinskog bara u naselju Obilićevo Zlatan Tatić pojašnjava da čak i kada traže produženje radnog vremena, ne smiju da puštaju muziku u bašti poslije 22 časa.

“Poslije tog vremena ne sme se nikakva muzika čuti iz objekta i mi kada u to vrijeme ugasimo muziku gosti misle da zatvaramo i odmah se pakuju i odlaze. Komunalna policija nas redovno kontroliše, a istovremeno sa Kastela trešti muzika do 2 sata iza ponoći” – kaže Tatić, koji smatra da bi ugostiteljima zato u sezoni trebalo dozvoliti da puštaju muziku do ponoći.

Prijedlog ugostitelja je da se produženje radnog vremena plaća samo za dane kada su u objektu zakazane privatne proslave i rođendanske zabave.

Spremni su, kažu u udruženju ugostitelja, da poštuju sva zakonska pravila oko jačine muzike, poštovanja javnog reda i mira i posebno prijave radnika, a komunalce pozivaju da nesavjesne ugostitelje rigorozno kazne.

“Naravno da treba sankcionisati one koji remete mir, ali isto tako je činjenica da su do sada evidentirana samo dva lokala koja su puštala preglasnu muziku, a zbog kojih je ispaštalo ostalih hiljadu ugostitelja. Za lokale koji pretjeruju i hoće da imaju glasnu muziku kao da su noćni klubovi nadležna je komunalna policija i ekološki inspektor i oni trebaju da reaguju” – istakao je predsjednik sekcije ugostitelja u Zanatskoj komori Željko Popović.

Iz Gradske uprave kratko su poručili da razmatraju zahtjeve ugostitelja i da će ubrzo donijeti odluku pošto letnja sezona uveliko traje, ne preciziravši, međutim, kakav je njihov stav o ovom pitanjima.

Dužem radnom vremenu kafića najviše se protive stanari zgrada u kojima su otvoreni takvi objekti, i to najčešće penzioneri.

“Po cijelu noć se čuje muzika i gosti iz kafića, galame, a danju radi njihov klima uređaj koji je montiran tačno ispod mog balkona. Džaba se žalim, oni i dalje rade isto” – kaže baka Rosa, koja stanuje na prvom spratu u naselju Starčevica.

Noćnim klubovima skupe takse

Visinom komunalne takse nisu zadovoljni vlasnici noćnih klubova, zbog čega su tražili njeno smanjenje sa 4.000 na 3.000 KM.

“Noćni klubovi plaćaju najvišu taksu u odnosu sa na druge ugostiteljske objekte, a njihov broj radnih sati je daleko manji, pa je onda nerealno da plaćaju najvišu taksu” – kaže Željko Popović.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ugostitelji-puni-zahtjeva-na-sastanku-u-gradskoj-upravi-u-banjaluci-radno-vrijeme-opet-problem-kaficima/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])