Mjesečni promet notara u Banjaluci i do milion KM?

Objavljeno: 4. 7. 2017 u 20:28h

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković pozvao je danas Ministarstvo pravde RS da provjeri da li pojedini notari zarađuju “velike iznose novca”. Vlast i opozicija ujedinjeni u kritici notara.

On je zatražio i da se provjeri da li su tačne informacije da neki od njih, koji posluju u Banjaluci, mjesečno imaju promet i do million maraka!

Višković je, tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS o izmjenama i dopunama Zakona o notarima, rekao da je čuo da pojedini notari “zarađuju bezobrazno velike novce u nekim oblastima“.

“Ako je to tačno, onda se moraju mijenjati zakon”, dodao je SNSD-ov poslanik.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić smatra da su notari “povlaštena klasa u Srpskoj” i da se suština promjena Zakona odnosi na to da notari mogu obavljati djelatnost do 70 godina života.

Njegov stranački šef Vukota Govedarica je ocijenio da notari treba da odgovaraju za svoj rad i da trenutno imaju monopol nad poslovima javnog bilježnika.

“Za SDS je neprihvatljvo da se radni vijek notara produži na 70 godina starosti, kako je predviđeno izmjenama ovog zakona”, dodao je Govedarica.

Na promjene u oblasti obavljanja notarskog posla i visini naknada pozvali su i poslanici vladajuće većine.

Poslanik SNSD-a u NSRS Dušica Šolaja smatra da bi trebalo regulisati pitanje notarskih naknada jer nisu prilagođene situaciji u RS, ali ni drugim naknadama.

“Često su te naknade veće nego primanja koja imaju izabrani zvaničnici u Srpskoj”, dodala je Šolaja.

Ona je apelovala na nadležno ministarstvo da se pozabavi ovim pitanjima, te iznijela podatak da građani RS, zbog visokih naknada, odlaze u Federaciju BiH da traže notarske usluge.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović je u završnoj riječi kazao da će se Vlada RS izjasniti zaključkom o pitanju godina starosti do kojih notar može obavljati ovu djelatnost, kao i da će sa više aspekata analizirati uredbu o notarskim naknadama.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/mjesecni-promet-notara-u-banjaluci-i-do-milion-km/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])