Upražnjeno 211 mjesta u banjalučkim vrtićima zbog izbirljivih roditelja

Objavljeno: 29. 6. 2017 u 10:24h

U gradske vrtiće upisano je 194 mališana iako je bilo 405 slobodnih mjesta. Razlog za to je nedovoljan broj prijava kao i želje roditelja da upišu mališane u vrtiće u kojima nije bilo dovoljno mjesta.

Pokazali su to rezultati javnog konkursa za upis djece u gradske vrtiće za 2017/2018. godinu koji je bio raspisan početkom juna.

“Za 405 slobodnih mjesta je stiglo 280 prijava, što je veoma malo. Od tog broja 86 zahtjeva nije trenutno prihvaćeno zato što su roditelji tražili upis u prebukirane vrtiće ili zato što su slali zahtjeve za uzraste za koje nismo raspisali konkurs, kao što je 2011. i 2012. godište. Prijave na konkurs je razmatrala komisija prema utvrđenim kriterijumima i prednost su imali mališani čiji su roditelji sa invaliditetom, djeca samohranih roditelja te iz višečlanih porodica. To su samo neki od kriterijuma”, rekli su u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Roditelji su najviše tražili upis mališana u vrtiće na Starčevici, u Obilićevu, Lazarevu, Novoj varoši i Centru.

“To su obdaništa koja su inače najopterećenija, kao što su “Kolibri” i “Radost”, i u kojima smo imali najmanje slobodnih mjesta, a najviše prijava. Zbog toga smo morali odbiti dosta zahtjeva”, dodali su u Centru.

U ovoj javnoj ustanovi ističu da će roditeljima koji nisu uspjeli da upišu mališane u vrtiće ponuditi mogućnost da se odluče za neki od vrtića u kojima je ostalo mjesta.

“Ovih dana pozivamo roditelje i upućujemo ih u druge vrtiće za koje nisu konkurisali, kao što su “Dora” ili “Srećno djetinstvo” da vidimo da li su zainteresovani da tu upišu djecu”, precizirali su u Centru.

Upućen je poziv roditeljima koji nisu prijavili mališane na konkurs, a nalaze se na listi čekanja, da se jave Centru.

“Ne smijemo dozvoliti da imamo slobodna mjesta, a da mališani koji ispunjavaju uslove ne budu upisani. Inače, slobodna mjesta koja se pojave tokom godine biće popunjavana djecom sa spiska neupisanih na konkursu, odnosno po listi prioriteta koju će jednom mjesečno određivati komisija za prijem djece. Roditelji čija su djeca primljena imaju rok do kraja sljedeće sedmice da dostave ljekarsko uvjerenje koje treba da sadrži nalaz brisa grla i nosa te analize stolice na parazite, poslije čega bi trebalo da potpišu ugovor”, rekli su u Centru.

Na listi čekanja za mjesto u vrtiću je oko 2.300 djece.

Vrtići

Rezultati upisa u vrtiće mogu se vidjeti na sajtu Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

“Najviše mališana primljeno je u vrtić “Kolibri”, njih 30. Poslije njega slijede “Plavi čuperak” i “Naša djeca” sa 21, odnosno 20 primljenih. Samo dva mališana su primljena u obdanište “Sunce”, od ponuđenih pet”, govore rezultati konkursa.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/upraznjeno-211-mjesta-u-banjaluckim-vrticima-zbog-izbirljivih-roditelja/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot