Roditelji predškolaca u Banjaluci u panici: Dječak u vrtiću obolio od meningitisa

Objavljeno: 28. 6. 2017 u 17:06h

Prostorije državnog vrtića „Kolibri“ dezinfikovane su nakon što je potvrđeno da jedan dječak boluje od virusnog meningitisa, pa iako nadležni uvjeravaju da nema opasnosti po druge mališane, roditelji su u strahu.

Kako su potvrdili iz Univerzitetskog kliničkog centra RS, dječak predškolskog uzrasta hospitalizovan je prošlog petka u Kliniku za infektivne bolesti.

“Dijagnostičkim procedurama postavljena je dijagnoza seroznog meningitisa. Dječak se ojseća dobro i u toku ove nedjelje planiran je otpust iz bolnice.Terapija je simptomatska, a opasnosti po osobe i djecu koji su bili u kontaktu sa dječakom nema” – pojasnila je načelnica Klinike Antonija Verhaz.

U Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje rekli su da oboljeli dječak uzrasta oko 6 godina ide u obdanište u Lazarevu u grupu u kojoj ima do 30 djece. Direktorka Jelena Kurtinović ističe da su odmah dezinfikovali prostorije u vrtiću, zamjenili posteljinu, te da nema bojazni po drugu djecu.

“Ne postoji indikacija da bi bolest mogla da se proširi, niti potrebe da se daje preventivna terapija drugoj djeci, kao kod bakterijskog meningitisa koji je mnogo opasniji i kakav smo slučaj imali prošle godine u vrtiću „Plavi čuperak“. Drago nam je da je dječak već bolje i da će, kako su nam roditelji rekli, ubrzo izaći iz bolnice” – izjavila je ona.

Kurtinovićeva ističe da su ostale roditelje odmah informisali o ovom slučaju, uveravajući ih da nema mjesta panici, ali da se broj djece od početka sedmice ipak smanjio.

“Roditelji su se prilično uspaničili i pitaju nas da li je sve bezbjedno za boravak mališana, razgovarala sam i sa onima koji su rekli da upravo zbog ovog slučaja ne dovode djecu u vrtić da ih uvjerim da je sve u redu” – rekla je Kurtinovićeva, pojašnjavajući da nije bilo potrebe da alarmiraju javnost, jer je riječ o sporadičnom slučaju.

Uvjeravanja nadležnih, ipak nisu umirila roditelje čija djeca idu u vrtić „Kolibri“.

“Nije mi prijatno kada sam čula da se jedan dječak razbolio i odlučila sam da neću voditi dijete cijele ove sedmice u vrtić. Ne želim da rizikujem” – povjerila nam se jedna majka.

Roditelji još pamte slučaj od prije 5 godina, kada je zbog meningitisa, koji se razvio u meningokoknu sepsu, preminuo 4-godišnjak koji je išao u stari objekat vrtića „Kolibri“.

Meningitis je upala zaštitnih ovojnica koje obavijaju mozak i leđnu moždinu. Iz banjalučkog Doma zdravlja pojasnili su da se bakterijski meningitis češće pojavljuje zimi i početkom proleća, a virusni, koji obično prolazi bez komplikacija- leti ili u ranu jesen.

“Virusni meningitisi uglavnom su lakšeg toka, a oboljeli se oporave za sedam do deset dana bez specifičnog lječenja. Zavisno od uzročnika, može se prenijeti kapljičnim putem, bakterijski, ali i zagađenom hranom, vodom, preko prljavih ruku ili ubodom insekata”- precizirala je epidemilog Mirela Kasabašić.

Dodaje da bakterijski meningitis može ostaviti posljedice poput oštećenja sluha, vida, epileptičnih napada, a moguća su i oštećenja tkiva, organa i smrt. Kako bi se smanjila mogućnost zaraze, Kasabašićeva savjetuje često pranje ruku, izbjegavanje ljubljenja, grljenja ili deljenja pribora za jelo sa oboljelima, te redovno čišćenje igračaka, kvaka i mobilnih telefona.

Simptomi: Ukočen vrat i glavobolja

Simptomi meningitisa su: povišena temperatura, glavobolja, bol u zglobovima, osjećaj slabosti, mučnina i povraćanje. Uz jaku glavobolju javlja se i osjetljivost na svjetlost, dezorijentisanost i poremećaj svijesti, te ponekad osip po tijelu. Najupečatljiviji simptom jeste ukočenost vrata, kada osoba ne može bradom dodirnuti prsa.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/roditelji-predskolaca-u-banjaluci-u-panici-djecak-u-vrticu-obolio-od-meningitisa/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot