Banjaluka: Povećana potrošnja vode, ali slavine neće presušiti

Objavljeno: 28. 6. 2017 u 15:56h

Tropske temperature prethodnih dana nisu uticale na snabdijevanje vodom potrošača, ali je zabilježeno povećanje potrošnje vode na izvorištima u Novoseliji i Subotici, potvrdili su u “Vodovodu”.

U ovom preduzeću su rekli da je prosječna potrošnja vode u junu porasla u odnosu na maj.

“U maju je iznosila 907, dok ovog mjeseca prosječna potrošnja iznosi 979 litara u sekundi. Najviše vode se koristi u prigradskim naseljima, u individualnim objektima za zalijevanje bašta, punjenje bazena, pranje automobila i slične poslove”, kazala je portparol “Vodovoda” Branka Ristić.

Istakla je da do sada nije bilo zahtjeva za dostavljanje vode cisternama.

“Stanovnici u slučaju nedostatka vode prvo treba da se obrate predstavnicima u mjesnoj zajednici, a oni se dalje obraćaju Civilnoj zaštiti, koja na osnovu prioriteta sastavlja listu potrošača kojima su neophodne cisterne. Ovi spiskovi se dalje šalju u “Vodovod” na izvršenje”, kazala je Ristićeva.

Iz ovog preduzeća upućuju apel svim građanima da vodu troše racionalno i savjesno.

“Preporuka stanovnicima je da vodu troše za osnovne potrebe i da budu solidarni. Treba voditi računa i o ispravnosti kućnih instalacija, provjeravati i zavrtati slavine. To se posebno odnosi na stanovnike koji se snabdijevaju sa izvorišta Subotica, jer kapacitet sa ovog izvora zavisi direktno od hidroloških uslova i potrošnje”, rekla je Ristićeva.

Dodala je da svi oni koji ne žive u ugroženom području mogu kupiti cisternu sa vodom tako što će se obratiti nadležnim službama u ovom preduzeću.

Dušanka Mirčić iz Priječana kaže da pojačano troši vodu otkako traju vrućine.

“Ako ne budem zalijevala baštu, sve će se osušiti i propasti. A povrće sada i dozrijeva. Prethodnih godina imali smo manjih problema sa nestašicom, ali za sada nije kritično, jer je bilo kišnih dana”, rekla je Mirčićeva.

Javne česme

U Odjeljenju za inspekcijske poslove potvrdili su da voda nije zdravstveno ispravna na sedam javnih česmi.

“Voda nije za piće na javnim česmama “Vuksanov točak” u Karanovcu, “Točkovi-grab” u ulici Manastira Gomionice, “Mišića vrelo” u Bukvaleku, “Bukovac” u Bukovcu, uz put Banjaluka – Bronzani Majdan, “Platonovo vrelo” kod Venecija mosta, “Ponir” na vrhu Ponira i “Lovačka voda – Sedra” uz saobraćajnicu prema naselju Ponir”, naveli su u Odjeljenju za inspekcijske poslove.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-povecana-potrosnja-vode-ali-slavine-nece-presusiti/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])