Banjaluka: Porodicu Popović čeka deložacija iz stana u kojem su 44 godine

Objavljeno: 28. 6. 2017 u 20:28h

Preseljenje, odnosno deložaciju uskoro očekuje porodica Popović iz banjalučkog naselja Starčevica. Dok su se žalili na sudske presude, izgubili su i – stanarsko pravo.

Stan u banjalučkom naselju Starčevica od 93 kvadrata, vrijednosti od oko 150.000 KM, prodat je na licitaciji Osnovnog suda za svega 35.000 maraka. Da apsurd bude veći, bez njega su ostale i prijašnje vlasnice, ali i onaj koji je to pravo pokušao da im ospori.

Do nekretnine je po, najblaže rečeno, povoljnoj cijeni, došao jedini čovjek koji se prijavio na licitaciju. Cijena koju je ponudio, odmah je prihvaćena, a deložacija porodice Popović zakazana je za ponedjeljak.

Svemu je prethodila presuda Okružnog suda, po kojoj su Popovićeve morale da plate 9.000 maraka za ulaganja čovjeku koji je u njihovom stanu živio nekoliko godina poslije rata. Pošto troškove nisu platile, kamate su se nagomilale, pa su zbog duga od oko 20.000 maraka izgubile pravo na svoj stan.

“Ja uopšte ne znam šta da radim. Ja iz svoje kuće neću ići, ja sam na birou od 2002. godine, za razliku od pomenutih. Oni su svi dobro situirani, rade, imaju te ogromne uspjehe, raznorazne. Ja samo mrtva mogu izaći iz svoje kuće”, kaže Sanja Popović.

Popovićeve se pozivaju na prvu presudu Osnovnog suda, po kojoj je osporeno pravo na potraživanja privremenom korisniku stana, jer je ulagao u tuđu imovinu. Žalile su se od vrata do vrata – sudovima, poslanicima, ministarstvima, ali uzalud. Jedino što mogu jeste da pokušaju fizički da spriječe deložaciju.

Advokat Zoran Bubić, zastupnik Janka Trivića, čovjeka koji je u stanu boravio nekoliko godina, kaže da iz čitavog procesa nije profitirao niko. Možda samo nesuđeni srećnik koji je jeftino platio nekretninu na licitaciji.

Njegov klijent ne može da dobije odštetu, a porodica Popović oko 12 hiljada maraka razlike u cijeni. Sve zato što su sudski depoziti blokirani u Banci Srpske.

Bubić poručuje da njegov klijent ima pravosnažnu presudu koje su Popovićeve morale da se pridržavaju. Da su, kaže, na vrijeme platile onih 9.000 maraka, kamata se ne bi nagomilale. Samim tim, ne bi bilo ni licitacije zbog koje su ostale bez stana, iako su njegove vlasnice bile godinama.

Tada četvoročlana porodica Popović u stan se uselila 1973. godine. Sredinom rata izbjegli su u Beograd, da bi se u Banjaluku vratili prije 15 godina. Tada su, preko Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, vratili stanarsko pravo. Zbog, kako tvrde, malverzacija u pravosuđu, fiktivnih računa i firmi na osnovu kojih su dokazivana ulaganja, žalile su se i sudu u Strazburu.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-porodicu-popovic-ceka-delozacija-iz-stana-u-kojem-su-44-godine/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot