Za javni vrt u Banjaluci neophodno tri dunuma zemlje

Objavljeno: 27. 6. 2017 u 16:11h

Inicijativa “Gradske bašte Banjaluka” traži adekvatan prostor u gradu od tri dunuma na kojem bi stanovnici uz simboličnu naknadu ili besplatno mogli da se bave povrtlarstvom.

U pomenutom udruženju ističu da bi javne bašte poslužile građanima slabijeg imovinskog stanja da uzgoje sopstvene prehrambene proizvode, kao i onima koji žele da se bave poljoprivredom, a nemaju prostora za to.

Ovu ideju predstavnici Inicijative predočili su i Odjeljenju za komunalne poslove koje je pokazalo interes za realizaciju projekta i predložilo prostor u ulici Dušana Diljevića na Pobrđu za ove potrebe.

“Ta lokacija nam ne odgovara zbog nagiba, veličine terena i blizine saobraćajnice. Potreban nam je veći prostor koji se može podijeliti na parcele od 50 kvadrata. Takođe, površina ne smije biti mnogo zagađena. U julu ćemo ovaj projekat predočiti na javnoj prezentaciji na kojoj će građani moći davati svoje prijedloge, pa ćemo ponovo tražiti sastanak sa Gradskom upravom”, rekao je pokretač inicijative “Gradske bašte Banjaluka” Miodrag Dakić.

Dodao je da praksa javnih vrtova već duži niz godina postoji u gradovima EU, a da je u Banjaluci postojala i prije prethodnog rata.

“Tada su stanovnici na neiskorištenim prostorima u Novoj varoši i ispod Starčevice sadili povrće i cvijeće, ali nije bilo neke zvanične dozvole ili naziva projekta. U to vrijeme je i bilo više slobodnog prostora. Mislim da je potrebno dodatno informisati građane o ovoj ideji. Gradovi u Hrvatskoj danas prednjače po javnim vrtovima”, kazao je Dakić.

U Odjeljenju za komunalne poslove podržali su ovu ideju.

“Smatramo da bi javni vrtovi bili korisni svim građanima. Održali smo nekoliko sastanaka sa predstavnicima ove inicijative i pokušaćemo da nađemo adekvatno rješenje”, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Penzionerka iz Rosulja, Dragica Jovetić oduševljena je idejom gradskih bašti.

“To bi bilo odlično, pogotovo za nas malo starije koji imamo dosta slobodnog vremena. Sadili bismo sopstveno povrće koje ne bi bilo puno pesticida kao ovo kupovno”, kazala je Jovetićeva.

“Glista”

Centar za životnu sredinu prošle godine otvorio je terapijsku baštu “Glista” koja je preteča i minijatura “Gradskih bašti”. Proizvodi su dijeljeni javnoj kuhinji u udruženju “Mozaik prijateljstva”.

“Odustali smo od te ideje, jer građani nažalost nisu prepoznali jedan takav koncept u kojem je vrtlarstvo bilo neka vrsta relaksacije”, kazao je jedan od pokretača projekta Miodrag Dakić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/za-javni-vrt-u-banjaluci-neophodno-tri-dunuma-zemlje/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])