Pogledajte kako izgledaju dvije nove etaže UKC-a (Foto)

Objavljeno: 27. 6. 2017 u 11:07h

Početkom jula završava se rekonstrukcija još dvije etaže (4. i 5.) Centralnog medicinskog bloka, a u toku su finalni radovi i pripreme.

U sklopu „Projekta rekonstrukcije i opremanja Centralnog medicinskog bloka i izgradnje Sjevernog krila Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske“ u završnoj je fazi rekonstrukcija i opremanje dvije etaže Centralnog medicinskog bloka Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

“Završetak rekonstrukcije još dvije etaže CMB-a, važan je korak naprijed ka potpunom završetku „Projekta rekonstrukcije i opremanja Centralnog medicinskog bloka i izgradnje Sjevernog krila Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske“, koji se očekuje 2018. godine”, kažu iz UKC-a.

Tim povodom početkom jula počinje premještanje klinika, koje će raditi u potpuno novim, savremeno opremljenim prostorijama Centralnog medicinskog bloka UKC Republike Srpske.

“Očekujemo useljenje u dodatne dvije rekonstruisane i potpuno opremljene etaže – krilo D, E i C na 4. i 5. spratu. Na ove dvije etaže će biti smještene Klinika za kardiologiju, Klinika za onkologiju, Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane i preostali dio Službe za maksilofacijalnu hirurgiju. Na ostala dva krila A i B radovi se nastavljaju”, rekli su iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

U prve tri organizacione jedinice liječe se najteži bolesnici među kojima su i oni kojima je život ugrožen, kao i oni koji su trenutno stabilizovanih vitalnih funkcija, ali u svakom trenutku mogu doći u stanje pogoršanja.

Ovako teški bolesnici zahtijevaju kontinuirani nadzor, njegu i liječenje i ta činjenica najviše govori u prilog tome da je preseljenje ovih organizacionih jedinica izuzetno važan i zahtjevan posao.

U rekonstruisanom 4. i 5. spratu Centralnog medicinskog bloka nalazi se više od 120 kreveta, u dvokrevetnim i jednokrevetnim sobama, koje obezbjeđuju komforan boravak pacijenata i potpuno nove uslove rada za zdravstvene radnike.

Svaka soba ima vlastiti sanitarni čvor sa tušem i opremljena je uređajem za poziv sestre (pacijent pritisne dugme, a zvučni i svjetlosni signal o pozivu emituje na pultu medicinskih sestara/tehničara, koji se isključuje u trenutku kada sestra/tehničar priđe pacijentu) i svim potrebnim instalacijama za priključenje medicinskih aparata i standardnom eneterijerskom opremom.

U centralnom dijelu na svakom spratu nalaze se prostorije za osoblje, toaleti za osoblje i toaleti za pacijente, kupatila za osobe sa poteškoćama u kretanju, ordinacije, višenamjenska prostorija, administracija, dnevni boravci pacijenata, kancelarije načelnika odjela i glavnih sestara, boravci osoblja, kuhinje, kao i vertikalna i horizontalna komunikacija, odnosno hodnici, stepenište i liftovi.

Administrativni radnici će upućivati pacijente i posjetioce, čime je olakšano kretanje pacijenata i obezbjijeđena veću bezbjednost i privatnost za pacijente.

Zaposlenima u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske je na raspolaganju centralna garderoba (svlačionice, garderobe i toaleti), koja se nalazi u suterenu (etaža -1) Centralnog medicinskog bloka.

Podsjećamo, početkom ove godine izvršena je primopredaja 2. i 3. rekonstruisane i opremljene etaže Centralnog medicinskog bloka kapaciteta 216 kreveta. Danas u tim savremeno opremljenim prostorijama rade Klinika za unutrašnje bolesti, Klinika za neurologiju, Klinika za očne bolesti, Klinika za bolesti uha, grla i nosa, kao i dio Službe za maksilofacijalnu hirurgiju.

Završetkom sanacije, rekonstrukcije i opremanja kompletnog Centralnog medicinskog bloka, koje se očekuje u 2018. godini Univerzitetski klinički centar Republike Srpske dobiće 41.000 kvadratnih metara rekonstruisnih i opremljenih prostorija, koje zadovoljavaju standarde savremenog bolničkog kompleksa.

U okviru istog projekta, nastavljaju se intenzivni radovi na izgradnji Sjevernog krila Univerzitetskog kliničkog centra, koji će se prostirati na 12.600 kvadratnih metara korisne površine. U ovom, potpuno novom objektu, po završetku radova, biće smještene moderne operacionione sale, Centralna jedinica za sterilizaciju, Centar za urgentnu medicinu i Patologija.

Sve jedinice će biti opremljene adekvatnom medicinskom i nemedicinskom opremom. Izgradnjom ovog objekta stvoriće se uslovi da se hirurške klinike, koje već dugo rade u veoma teškim uslovima, presele na zajedničku lokaciju na Paprikovcu.

Završetak Projekta rekonstrukcije i opremanja Centralnog medicinskog bloka i izgradnje novog Sjevernog krila Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske vrijednog ukupno oko 84.000.000 evra bez PDV-a očekuje se 2018. godine, a izvođač radova je kompanija „Vamed“.

Kompletan projekat rekonstrukcije i opremanja Centralnog medicinskog bloka i izgradnje novog Sjevernog krila Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske finansira Vlada Republike Srpske kroz kredit Evropske investicione banke.

Nakon što je počela sa radom Poliklinika – Južnog krila UKC RS, koja se prostire na 18.000 kvadratnih metara, preseljenje u još dvije nove etaže Centralnog medicinskog bloka predstavlja još jedan značajan korak naprijed ka završetku rekonstrukcije i izgradnje u okviru Univerzitetskog kliničkog centra RS, koji izrasta u jednu od najmodernijih zdravstvenih ustanova u regionu.

Ulaganjem u najveću i najznačajniju javno zdravstvenu ustanovu, građani Republike Srpske dobijaju savremenu zdravstvenu ustanovu koja će im obezbijediti najmodernije uslove dijagnostike i liječenja.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/pogledajte-kako-izgledaju-dvije-nove-etaze-ukc-a-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot