Roditelji sporo prihvataju usluge modernog pristupa porođaju: Majke zaziru od epidurala, dok očevi bježe od porođajne sale

Objavljeno: 26. 6. 2017 u 17:31h

Uslugu epiduralne anestezije u Klinici za ginekologiju i akušerstvo ne traži ni 10 odsto trudnica, a procenat očeva koji prisustvuju porođaju još je i manji.

Od početka godine u Klinici je pruženo 40 usluga prisustva osobe od povjerenja porođaju i to su uglavnom bili mlađi muškarci.

Gruba računica pokazuje da se broj zahtjeva povećao za 10 puta u odnosu na 2015. godinu, kada je ova usluga postala dostupnija očevima u Banjaluci. Međutim, to i dalje znači da na svakih 40 porođaja u sali bude tek jedan tata.

Foto: Siniša Pašalić

Iz Univerzitetskog kliničkog centra navode da su dosadašnja iskustva pozitivna kako za osobe koje prisustvuju porodu i porodilje, tako i za osoblje.

“Prilikom porođaja svakoj porodilji je lakše kada je uz nju bliska osoba, zbog toga što se osjeća sigurnije, mnogo je smirenija, lakše prati uputstva i sarađuje sa medicinskim osobljem. Primjećeno je da ovu uslugu traže više očevi nego drugi članovi porodice” – rekli su u UKC RS.

Usluga košta 20 KM, a otac mora uraditi još i sanitarni pregled.

I dok mnogi muževi ne ulaze u porođajnu salu jer smatraju da ženi u tim trenucima ne mogu puno pomoći, same trudnice većinom zaziru od epiduralne anestezije, poznatije i kao „bezbolni porođaj“.

Razlog je, pričaju, nepovjerenje u ovu anesteziju, mada i cijena igra presudnu ulogu.

Epiduralna anestezija u Banjaluci se primjenjuje od 2011. godine, a cijena usluge prije 2 godine snižena je sa 500 na 150 KM.

U UKC međutim ocjenjuju da pacijentkinje sve manje imaju strah od epiduralne anestezije, dodajući da su jako zainteresovane za korištenje modernijih pristupa porođaju jer im u mnogome olakšavaju cijeli proces porođaja.

Foto: Siniša Pašalić

Uslugu epidurala od početka godine koristilo je 116 porodilja, odnosno svaka 13 žena.

U Udruženju „Deca, roditelji i porodilje“ napominju da za ove promjene treba vremena, ali i da su zadovoljni brojem osoba od povjerenja na porođaju, kao i poroda sa epiduralom koji je daleko veći nego prethodnih godina.

Smatraju da je napravljen izuzetan pomak u smislu da je cijena epiduralne anestezije danas daleko prihvatljivija, a procedura za prisustvo porođaju maksimalno pojednostavljena.

“Trudnice imaju mogućnost da obiđu porodilište i razgovaraju sa ljekarima o epiduralnoj anesteziji, dobiju sve odgovore i razbiju eventualne predrasude. Suštna našeg zalaganja za mogućnost prisustva osobe od povjerenja je u tome da trudnice imaju izbor, a na njima i njihovim partnerima je da li će se odlučiti za prisustvo ili ne” – kaže članica udruženja i psiholog Dubravka Vujnović Božić.

Dodaje i da je nužno omogućiti budućim roditeljima dovoljno informacija, kako bi mogli donijeti, za njih, prave odluke, te da udruženje u saradnji sa UKC na tome kontinuirano radi.

Pozitivne promjene

U udruženju DRIP kažu da su njihovi članovi i polaznici školice za trudnice, ove promjene doživeli izuzetno pozitivno.

“Baš nam je na posljednji čas u školici došao tata, da nam javi da je dobio sina i prepriča svoje oduševljenje prisustvom porođaju” – zaključila je Dubravka Vujnović Božić.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/roditelji-sporo-prihvataju-usluge-modernog-pristupa-porodaju-majke-zaziru-od-epidurala-dok-ocevi-bjeze-od-porodajne-sale/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot