Voz za sekundu “promašio” automobil, Željeznice Srpske brane čuvara pružnog prelaza (Video)

Objavljeno: 25. 6. 2017 u 10:41h

Čuvar pružnog prelaza u Zalužanima prekjuče je na radnom mjestu pijan zaspao, dok su prugom i preko nje slobodno prolazili vozovi i automobili, a sličan slučaj desio se prije dva mjeseca.

Očevici tvrde da se na pruzi odvijala prava drama i da su sekunde falile da se automobil nađe smrskan pod vozom.

“Samo pukom srećom niko nije stradao! Pijani čuvar je spavao dok je rampa bila podignuta, a jedan voz je zamalo udario auto koji je u tom trenutku prelazilo preko pruge. Strašno za gledati”- kaže uspaničeno jedan od očevidaca.

Krajem marta, na prelazu u Zalužanima desila se skoro ista situacija: jeziva scena za sekund izbegnutog sudara snimljena je telefonom, a video je zgrozio cijelu Srpsku.

Ova drama još jednom je ukazala na problem nedovoljno obezbijeđenih pružnih prelaza, koji su u posljednjih šest godina odnijeli 22 života.

Mještani kažu da ovo nije prvi put da čuvar u Zalužanima pijan upravlja prugom- zimus je takođe pod dejstvom alkohola zaspao, a rampu ostavio satima spuštenu.

“Čuli smo da je tada imao 2,8 promila alkohola u krvi, zbog čega je bio suspendovan. Međutim, ponovo je vraćen na posao, jer ga neko štiti u Željeznicama. Tragično je da takav čovek upravlja tuđim životima i da mu je dozvoljeno da radi na tako odgovornom mjestu” – tvrdi mještanin, koji nije želio da mu pominjemo ime.

Kako kažu upućeni, radnik često zaboravlja na rampu, jer većinu radnog vremena provodi u obližnoj kafani. Šokirani i izbezumljeni vozači automobila odmah su o svemu obavijestili policiju.

Iz CJB su kratko odgovorili da je policija izašla na teren, te da je u toku „rad na utvrđivanju činjenica i odgovornosti“. Više informacija će, kažu, imati naredne sedmice.

Dok su očevidci i prolaznici zgroženi, u „Železnicama RS“, po svemu sudeći, ne vide toliku dramu.

Sretko Tubak, direktor banjalučke područne sekcije „Željeznica RS“, juče na ovaj stravičan slučaj nije imao komentar.

“Nisam u prilici da to komentarišem, jer ja nisam nadležan za to” – kratko je rekao Tubak.

Istovremeno, Nada Savić – Stevanović, portparol „Željeznica RS“ kaže da su upoznati sa jučerašnjim nemilim događajem. Potvrdila je da će protiv čuvara biti pokrenut disciplinski postupak, a biće i kažnjen. Međutim, o drami u Zalužanima ima svoju verziju priče.

“Ja imam informaciju da je voz stao, jer upravnik vozova najavi da voz ide, te ako se niko na rampi ne javi, on mora stati. Upravnik je dao nalog da se voz zaustavi na tom putnom prelazu, pa tek onda kada je bezbijedno da prođe, tako da saobraćaj nije bio ugrožen”- tvrdi Savić – Stevanovićeva.

Ovo je još jedan dokaz da komunikacija u „Željeznicama RS“ na relaciji uprava – radnici nije baš sjajna, a da zbog svega ispaštaju putnici, koji strahuju svaki put kada prelaze prugu.

Iz CJB su kratko odgovorili da je policija izašla na teren, te da je u toku „rad na utvrđivanju činjenica i odgovornosti“. Više informacija će, kažu, imati naredne sedmice.

Dok su očevidci i prolaznici zgroženi, u „Železnicama RS“, po svemu sudeći, ne vide toliku dramu.

Sretko Tubak, direktor banjalučke područne sekcije „Železnica RS“, juče na ovaj stravičan slučaj nije imao komentar.

“Nisam u prilici da to komentarišem, jer ja nisam nadležan za to” – kratko je rekao Tubak.

Istovremeno, Nada Savić – Stevanović, portparol „Železnica RS“ kaže da su upoznati sa jučerašnjim nemilim događajem. Potvrdila je da će protiv čuvara biti pokrenut disciplinski postupak, a biće i kažnjen. Međutim, o drami u Zalužanima ima svoju verziju priče.

“Ja imam informaciju da je voz stao, jer upravnik vozova najavi da voz ide, te ako se niko na rampi ne javi, on mora stati. Upravnik je dao nalog da se voz zaustavi na tom putnom prelazu, pa tek onda kada je bezbedno da prođe, tako da saobraćaj nije bio ugrožen”- tvrdi Savić – Stevanovićeva.

Ovo je još jedan dokaz da komunikacija u „Železnicama RS“ na relaciji uprava – radnici nije baš sjajna, a da zbog svega ispaštaju putnici, koji strahuju svaki put kada prelaze prugu.

Pojedini pružni prelazi, poput onog u Kulašima, nemaju rampe, a nedavna tragedija u Doboju, u kojoj je poginula cijela porodica Đedovac alarm je svima da se taj problem pod hitno mora riješiti.

Iz „Željeznica  RS“ ranije su najavljivali da će na osam prelaza na putnom pravu Banjaluka – Doboj podići nivo bezbijednosti, ali sada tvrde da će to doći na red tek kad se završe započeti projekti – ako za to bude novca.

Nakon incidenta zaključana vrata

Nakon jučerašnjeg incidenta, prelaz u Zalužanima nije čuvao niko.

Vrata kućice su bila zaključana, a mještani i prolaznici kažu da je policija trebalo da obezbijedi taj dio, dok ne dođe drugi radnik.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/voz-za-sekundu-promasio-automobil-zeljeznice-srpske-brane-cuvara-pruznog-prelaza-video/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot