Da li je konkurs za direktora Banskog dvora u Banjaluci raspisan reda radi? Grad favorizuje Matovića

Objavljeno: 24. 6. 2017 u 14:50h

Imenovanjem Mladena Matovića za vršioca dužnosti direktora Banskog dvora u Banjaluci izvršen je direktan uticaj na javnost i konkurs je završen prije nego što je i počeo.

To tvrdi jedna od kandidatkinja na konkursu, akademska slikarka i unverzitetska profesorka Maja Dodig. Ona otvoreno pita da li svi kandidati imaju iste uslove ako v.d. direktora ima preporuku gradonačelnika, Igora Radojičića.

“Postavlja se pitanje zašto konkurs nije blagovremeno raspisan, jer se znalo kada Milorad Petrić, koji je bio direktor, ide u penziju. Da li je neraspisivanje konkursa imalo za cilj postavljanje vršioca dužnosti, jer, kako je izjavio gradonačelnik, v. d. direktora ima preporuku za imenovanje i da i zvanično ponese funkciju direktora”, ogorčena je ona.

Dodaje da je uobičajena praksa da se za v. d postavi neko iz institucije, te da se u ovom slučaju radi o očiglednom favorizovanju.

“Jedan takmičar će da otrči 100 metara ispred, a onda ćemo ostalima da kažemo da trka počinje. Na ovaj način je izvršen direktan uticaj na javnost. Veliki broj Banjalučana smatra da je konkurs završen, iako nije bio ni raspisan. Poruka je upućena i članovima komisije za izbor, kao i kandidatima koji ispunjavaju uslove konkursa, da ne treba da apliciraju”, istakla je ona.

Na opaske da otvoreno favorizuje Matovića, gradonačelnik Igor Radojičić potvrđuje: “Pa, ja sam ga imenovao, šta je sporno”.

“Mislim da kao mlad i ambiciozno sposoban čovek, koji je poznat na kulturnoj sceni Banjaluke, može da donese značajno osvježenje i napredak u Banskom dvoru”, izjavio je on.

Naglašava da svako ima pravo da se prijavi na javni konkurs i da će se o tome odlučivati na sjednici Skupštine grada, a očekuje da najveća ustanova kulture dobije ambicioznog direktora, “mladog po idejama”.

Mladen Matović potvrdio je da će konkurisati za fotelju direktora, a žao mu je, kaže, kada čuje ovakve prozivke kolega.

“Nisam sam sebe imenovao, to je uradio neko ko ima ingerencije, vjerovatno poznajući moj dosadašnji rad i reference. Trenutno skeniramo stvari i pravimo programske ciljeve za naredni period, ali ruke su mi vezane da nešto konkretno uradimo u ovom periodu, baš kako ne bi bilo govora u javnosti da se već ponašam kao direktor”, rekao je Matović.

Direktor Gimnazije, Zoran Pejašinović, koji će se najvjerovatnije prijaviti na konkurs, kratko kaže da budućem direktoru neće biti nimalo lako.

“Legitimno je pravo gradonačelnika da postavi koga hoće, a da li je taj kandidat najbolji, to neka prosudi svaki građanin. Direktora čeka veliki posao, jer je Banski dvor zreo za ozbiljan zahvat i to svi očekuju”, poručio je Pejašinović.

Odbornica NDP-a Mirna Savić- Banjac, koja je i jedna od članica komisije za izbor, smatra da je Matović kompetentan da bude direktor Banskog dvora i da mu treba pružiti šansu.

“Maja Dodig je bila kandidat SNSD-a za odbornika i logično je da stoji iza Radojičićeve politike. Iako se ne slažem sa tom politikom, ne mogu da budem nečovjek i da kažem da Matović ne valja jer ga podržava Radojičić. Poznajem Matovićev dugogodišnji rad i mislim da ima reference”, kaže Mirna Savić- Banjac i ujedno tvrdi da će ravnopravno posmatrati svakog kandidata.

Podsjetimo, konkurs je otvoren do 7. jula, a Matović obavlja funkciju v.d. direktora od 6. aprila.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/da-li-je-konkurs-za-direktora-banskog-dvora-u-banjaluci-raspisan-reda-radi-grad-favorizuje-matovica/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot