Propada jedna od najznačajnijih banjalučkih destinacija (Video)

Objavljeno: 23. 6. 2017 u 21:03h

Prije osam godina jedna od najznačajnijih turističkih destinacija Banjaluke, a oko slapova rijeke Švrakave danas samo visoka trava i oronula drvena kućica. Pokoji posjetilac dođe, ali iznenadi se kada vidi smeće. Ipak, najteže to pada mještanima kada se sjete kako je nekad izgledalo.

“Bilo je dosta raje dolazilo kupati se i svašta. Sada nema, evo vidiš kako je”, rekao je Momir Stanković.

“Sigurno da nam nije ovo na čast. Nije samo stvar do održavanja, nego i našeg mentaliteta. Ovo smeće nije samo došlo, nije palo niotkuda, već smo ga donijeli mi”, rekao je Mladen Milaković.

Iz Turističke organizacije kažu da su najveći danak uzele majske poplave prije tri godine. Pravdaju se da su tada većinu novca morali da ulože u kanjon Tijesno, gdje se održavaju međunarodna sportska takmičenja. Priznaju da je sve što je uloženo u Švrakavu bilo prije osam godina.

“Te 2009. godine postavljen je inventar – nadstrešnice, klupe, korpe za otpatke i određena stepeništa gdje su ljudi mogli da se popnu na određene vodopade. Nažalost, zub vremena je uradio svoje, mnogo od tog drvenog inventara je propalo, mi u skorije vrijeme nismo nešto ulagali”, rekao je Zoran Sanković iz Turističke organizacije Banjaluka.

Osim drvenog inventara, treba da obnove i turističku signalizacija do 500 metara dubokog kanjona.

Nekada je kanjon Švrakave posjetiocima bio savršeno mjesto za kupanje i roštilj. Sada, kažu, kada jednom dođu – nemaju razloga da se vrate.

Iako su svjesni da kanjon ima sve uslove za razvoj avanturističkog turizma, ni ove godine u njega, kažu, neće uložiti ni marku. A da bi zaživjelo pješačenje i probijanje kroz vodu i brzake, slobodno penjanje, skokovi i spuštanje niz vodopade, iz Turističke organizacije treba da obezbijede oko 10.000 maraka.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/propada-jedna-od-najznacajnijih-banjaluckih-destinacija-video/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot