Minja sa Kosmeta kao treća sestra

Objavljeno: 23. 6. 2017 u 13:01h

Djeca su najveće bogatstvo i dužnost svakoga od nas je da im obezbijedimo bezbrižno djetinjstvo ispunjeno ljubavlju i slobodom, koje neće remetiti strah od rata i neprijateljskih granata.

Ovako počinje priču glava petočlane porodice Čavić iz Banjaluke, Aleksandar, koji je drugu godinu zaredom otvorio vrata svog doma djevojčici Minji Dančetović iz Kosovske Mitrovice. Minja je poput 650 drugih mališana iz ove pokrajine putem Odbora za pomoć Srbima na Kosmetu tokom ljetnog raspusta došla u Srpsku.

“Lani smo prvi put ugostili Minju, koja je, na našu radost, a posebno mojih kćerkica i ove godine sedam dana član naše porodice”, rekao je Čavić, otac dječaka i bliznakinja.

Dodaje da je Minja bila spona dvije srpske porodice, meću kojima se rodilo trajno prijateljstvo. Čavići su lani za Mitrovdan, porodičnu slavu Dančetovića, otputovali na Kosovo, a u avgustu očekuju njihovu uzvratnu posjetu.

“Redovno smo u kontaktu, postali su nam više od prijatelja, kao da su naša krv. Jedva čekamo da dođu”, ističe Čavić.

Njegova supruga Irena kaže da ništa nije bilo slučajno i da je prijateljstvo ove dvije porodice blagoslov od Boga.

“Kada je Minja došla kod nas i rekla da ima dvije sestre bliznakinje, majku vaspitačicu i oca ekonomistu, shvatili smo da smo gotovo preslikani”, priča Čavićeva.

Navodi da je osjećaj tokom Minjinog dolaska bio neopisiv.

“Sa suzama radosnicama nam se bacila u zagrljaj i rekla: “Nemate pojma koliko sam čekala da vas zagrlim.” Te riječi vas ganu u srce i zahvalni smo Bogu što je poslao u naš dom”, kaže ova majka, čiji je životni poziv vaspitavanje djece.

Njene jedanaestogodišnje kćerke Katarina i Ana presrećne su zbog nove drugarice, s kojom obožavaju da provode dane.

“Vodile smo Minju na bazen, u bioskop… “, govori Ana.

Ova vesela djevojčica je ispričala i nekoliko anegdota.

“Kada smo pitale Minju da li je ikada išla u kino, odgovorila nam je “ne”, a u sebi pomislila “blago njima kad idu u Kinu”. Kada smo je odvele u bioskop, rekla nam je šta je pomislila i tada je nastao smijeh. Takođe je rekla da ne voli da jede boraniju, a ja sam joj odgovorila da ne brine, da toga kod nas nema. Ne shvatajući da misli na mahune”, priča Ana.

Oduševljenje nije krila ni trinaestogodišnja Minja.

“Od prvog dana sam se osjećala kao u svojoj kući. Bilo je kao da ih poznajem čitav život”, priča Minja, koja za svoje djetinjstvo na Kosovu kaže da je ispunjeno strahom.

“Slobodno se krećemo do škole ili dok se igramo vani. Ali nikada se ne smijemo udaljavati od zgrade”, kaže Minja.

Prijem u Vladi RS

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević ugostio je juče u Vladi Srpske više od 500 mališana s Kosova koji u RS borave od 17. do 24. juna. Na početku prijema gosti sa Kosmeta za domaćine su izveli himnu RS “Moja Republika”.

“Posjetom djece sa Kosova i Metohije Srpskoj uspostavljen je most saradnje i vjerujem da će se iz ove posjete roditi mnogobrojna i trajna prijateljstva”, rekao je Malešević.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/minja-sa-kosmeta-kao-treca-sestra/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot