Banjaluka: Ultimatum Balabanu, ostavka ili smjena

Objavljeno: 22. 6. 2017 u 09:36h

Vladajuća koalicija SNSD – SP – DNS – US dala je juče ultimatum predsjedniku Skupštine grada Budimiru Balabanu da podnese ostavku ili će biti smijenjen.

Na sastanku u Gradskoj upravi kojem su prisustvovali predsjednik Narodne skupštine RS i predsjednik GO DNS-a Nedeljko Čubrilović, predsjednik GO SP-a Radenko Komljenović, gradonačelnik Igor Radojičić, predsjednik GO US-a Milan Petković i Saša Čudić iz  reda odbornika nacionalnih manjina odlučeno je da Balaban više ne uživa povjerenje poslije najava da će formirati sopstveni klub koji će raditi u interesu građana a ne stranaka.

“Zbog pokušaja pravljenja paralelnih klubova svi koalicioni partneri su se složili da predsjednik Skupštine treba da podnese ostavku ili će ga odbornici koalicije opozvati”, rekao je predsjednik gradskog odbora SNSD-a i gradonačelnik Igor Radojičić.

Istakao je da je u proteklih pola godine imao izvanrednu saradnju sa Balabanom.

“Bilo je potpuno nepotrebno pokušavati rasturiti nekoliko političkih partija kako bi se osnovao neki paralelni klub koji nije rezultat izbora već ličnih kombinacija”, kazao je Radojičić.

Naveo je da su svi koalicioni partneri izrazili stav da ostaju pri potpisanom koalicionom sporazumu i da se nastavlja rad na započetim projektima. Radojičić je dodao da koalicija ima većinu u Skupštini.

“U naredne dvije sedmice razgovaraćemo o Balabanovom nasljedniku. Na ovom sastanku u vezi s tim pitanjem nije razgovarano”, kazao je Radojičić.

Predsjednik GO DNS-a Nedeljko Čubrilović nije želio da iznosi detalje sastanka uz napomenu da koliko je on upoznat Balaban je i dalje član DNS-a.

“Nisam čuo za bilo kakve aktivnosti koje su preduzete u pravcu njegovog isključenja iz stranke niti je o tome unutar naših organa razgovarano. To pitanje je za predsjednika i predsjedništvo DNS-a. Ne može se niko iščlaniti iz stranke na lokalnom nivou”, kazao je Čubrilović.

Predsjednik Skupština grada Budimir Balaban smatra da u svom dosadašnjem radu kao čelni čovjek gradskog parlamenta i član DNS-a nije zaslužio nepovjerenje.

“Prvo želim da dobijem pismeno obavještenje u kojima su navedeni razlozi zbog čega koalicija smatra da ne zaslužujem njihovo povjerenje. Tek kad to vidim odlučiću da li ću podnijeti ostavku ili će biti pokrenut opoziv. Bez obzira koju opciju da izbarem rezultat će biti isti”, dodao je Balaban.

Prema ranijim najavama Balbanovom odborničkom klubu bi se trebali pridružiti i njegove stranačke kolege odbornici Nenad Šibarević i Stojan Vujkajlović. Kao potencijalni član novog kluba odbornika pominjao se i nezavisni odbornik Milenko Jaćimović koji je demantovao da pristupa ovoj grupi. Spekulisalo se i sa imenima potpredsjednika Skupštine grada Milana Milakovića i njegovog stranačkog kolege iz SP-a Darka Miloševića te članova opozicionog SDS-a Predraga Vulina i Ljube Ninkovića.

Na pitanje da li planira da ostane u klubu DNS-a Šibarević je odgovorio da je on uvijek zajedno radio sa Balabanom te da i u budućnosti namjerava da ga prati a isto je potvrdio i  Vukajlović.

“Ukoliko građani iskažu interesovanje i to okolnosti budu dozvoljavale moguće je u budućnosti i osnivanje nove političke partije”, kazao je Vukajlović.

Ukoliko  Šibarević i Vukajlović napuste klub odbornika DNS jedini predstavnikom ove stranke u gradskom parlamentu bio bi Boran Bosančić.

“Bez obzira na to šta da urade kolege ne namjeravam da napuštam ideju DNS-a jer sam kao član te partije i dobio povjerenje građana”, kazao je Bosančić.

“Toplana”

Igor Radojičić je rekao da nema potrebe da se bira novi direktor gradske “Toplane” jer ona prelazi u stanje mirovanja i de­ fakto se gasi.

“Nova toplana će preuzeti grijanje grada i ona će preuzeti dio radnika a dio će u penziju. Izgradnja teče po planu i u skladu sa dozvolama koje nalaže zakon”, kazao je Radojičić i dodao da vjeruje da će iduće zime grada grijati “Eko-toplana”.

Aplikacija

Igor Radojičić izjavio je juče poslije sastanka sa timom koji priprema aplikaciju Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine u Kamenoj kući u Kastelu, da je zadovoljan do sada urađenim na tom polju.

Šef tima  Marko Bilbija je rekao da će koncept sa kojim će Banjaluka konkurisati za ovaj program biti prezentovan krajem ljeta.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-ultimatum-balabanu-ostavka-ili-smjena/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot