Gradonačelnik o izgradnji novog tržnog centra: Delta puni budžet i otvara radna mjesta

Objavljeno: 14. 6. 2017 u 09:25h

Od izgradnje “Delta sitija” grad će imati višestruku korist, najprije kroz naplatu naknada za uređenje građevinskog zemljišta i rente, upošljavanje domaćih građevinara, a na kraju i nova radna mjesta za više stotina građana. Pored toga, povećaće promet u trgovini i ugostiteljstvu i privući će goste iz regiona.

Rekao je to juče gradonačelnik Igor Radojičić najavljujući početak izgradnje ovog tržnog centar za 29. jun na Banjalučkom polju.

“To je izuzetno važna investicija jer će kompanija “Delta holding” investirati 60 miliona evra u objekat od 60.000 metara kvadratnih. Rok za završetak radova je novembar iduće godine”, naveo je Radojičić.

Najavio je da se grad priprema za izradu urbanističkog plana.

“U budžetu je za te namjene planirano više od 500.000 KM i uskoro ćemo raspisati konkurs za izbor firme koja će biti zadužena za taj posao. Nadam se da će do kraja godine biti izmijenjen Zakon o prostoru i građenju, te da ćemo kroz dogovor sa međunarodnim organizacijama uvesti Banjaluku u pilot projekat izdavanja elektronske građevinske dozvole za građane”, kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, pokušava se naći rješenje problema prevelikog broja učenika u OŠ “Branko Radičević”.

“Potrebna je nova škola na području Ade i Starčevice. Ono što grad može da uradi je da odredi lokaciju i da nakon toga sa Vladom RS razgovara, jer gradnja škola spada u nadležnost Republike. Kada će to biti, teško je reći”, precizirao je Radojičić.

Dodao je da bi do kraja godine trebalo da bude preuređen prostor za potrebe vrtića na Obilićevu.

“Za rekonstrukciju u budžetu imamo 100.000 KM. Pored toga, važećim RP-om planirana je izgradnja još jednog na Kupusištu. Trenutno pripremamo projekat kako bismo što prije počeli sa gradnjom”, kazao je Radojičić.

Potvrdio je da danas od rukovodstva gradske “Toplane” očekuje izvještaj o primanjima direktora ovog preduzeća.

“Kad dobijem izvještaj, onda ću moći da se izjasnim o tom pitanju jer ne želim nikoga da osuđujem na osnovu nepotvrđenih informacija”, rekao je Radojičić.

Govoreći o radu skupštinske većine, Radojičić je rekao da

postoji potpisani koalicioni sporazum SNSD-a, DNS-a, SP-a, US te odbornika nacionalnih manjina.

“Za mene je on važeći. Do sada smo kvalitetno radili, ali vidljivo je da se u nekoliko partija dešavaju ozbiljni potresi i da je moguće da će doći do promjene statusa pojedinih odbornika. Ako unutar partija procesi budu išli tako destruktivno i budu većih razmjera, onda će neminovno doći do restrukturiranja i formiranja nove skupštinske većine”, istakao je Radojičić.

V.d. načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević je kazao da pripremni radovi za novu toplanu idu predviđenim planom.

“Do kraja mjeseca bi trebalo da bude gotov generalni projekat, plaćene obaveze te izdata građevinska dozvola kako bismo mogli uvesti u posao izvođača radova”, kazao je Stanarević.

Regulacioni planovi

Kada je u pitanju lokacija na kojoj je počela izgradnja “Siti mola”, Slobodan Stanarević je rekao da se sa svim stranama uključenim u ovaj projekat razgovara o izmjeni regulacionog plana (RP) koji će reći šta bi tu moglo biti izgrađeno.

“Vjerujem da ćemo do kraja godine imati plan koji će definisati izgled tog prostora. Potpisan je i ugovor o izmjeni RP-a za područje “Čajavca”, gdje se nadam da ćemo konačno dobiti rješenje kako bi se taj dio svrstao u gradsku cjelinu koja ima svoj smisao”, kazao je Stanarević.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/gradonacelnik-o-izgradnji-novog-trznog-centra-delta-puni-budzet-i-otvara-radna-mjesta/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])