Banjaluka: Zeleni most samo za pješake

Objavljeno: 9. 6. 2017 u 13:50h

Zeleni most ubuduće bi mogli da koriste samo pješaci jer hitne popravke koje bi omogućile saobraćanje vozila nisu ekonomski isplative i dugo bi trajale.

Navedeno je to u preporuci koju je Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS uradio za potrebe grada. Od ove institucije traženo je da predloži hitne sanacione mjere koje bi omogućile da se ovaj most koristi kao i do sada, dok grad u međuvremenu ne nađe način da obezbijedi sredstva za izgradnju novog.

“Naša je preporuka da ovaj prelaz preko Vrbasa koriste samo pješaci, uz sanaciju manjeg obima i to dijelom kojim su prolazila vozila, a ne postojećom pješačkom stazom. Druga polovina kolovozne trake ne bi bila u upotrebi jer je konstrukcija jako loša”, kazao je naučni saradnik za oblast građevinarstva u ovom institutu Anđelko Cumbo.

Dodao je da se može sanirati postojeća konstrukcija za saobraćaj vozila, ali da to ne bi bilo isplativo.

“Potrebni su obimni radovi, što nije ekonomski isplativo, a i dugo bi trajalo, što takođe nije opravdano”, kazao je Cumbo.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve Gradske uprave rekli su da još čekaju zvaničnu preporuku Instituta.

“Prema onome što smo mogli da uočimo, malo je vjerovatno da ćemo moći sanirati konstrukciju Zelenog mosta koja bi se koristila dok se ne izgradi novi. To zahtijeva dosta vremena, ali i novca, i već smo počeli da preduzimamo neophodne korake”, rekao je izvor “Glasa Srpske” iz Gradske uprave.

Prijedlogom rebalansa budžeta grada planirana su sredstva za izradu projekta novog mosta.

“Prema procjenama, za izgradnju će nam najvjerovatnije biti potrebno oko tri miliona KM i imao bi dvije saobraćajne trake umjesto dosadašnje jedne”, rekao je izvor.

Zeleni most je sagrađen 1959. godine kao privremeni prelaz.

Banjalučani smatraju da je bezbjednost građana na prvom mjestu, ali da ovaj problem treba što prije riješiti.

“Koliko je ovaj most važan najbolje pokazuju prethodni dani i saobraćajne gužve koje se stvaraju”, kazala je Katarina Jungić.

Otkrivena oštećenja

Nedavno su tokom redovne sanacije utvrđena značajna oštećenja konstrukcije Zelenog mosta, nakon čega je Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS predložio da se motorni saobraćaj potpuno zabrani. Pošto se radi o veoma frekventnom mostu, prema procjenama gradskih vlasti to bi izazvalo ogromne saobraćajne gužve, pa su tražili od Instituta da preporuče mjere hitne intervencije koje bi omogućile da se most stavi u funkciju.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-zeleni-most-samo-za-pjesake/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot