Usvojitelji iz Kanade poručili: Djecu ćemo ostaviti pred vratima Centra za socijalni rad Banjaluka

Objavljeno: 7. 6. 2017 u 20:06h

Drama oko usvojenja brata i sestre Severina (16) i Svetlane (16) B. iz Banjaluke, koji su nakon ekspresnog postupka odvedeni u Kanadu, ne smiruje se; naprotiv, prijeti da doživi totalnu kulminaciju.

„EuroBlic“ od odlično obaviještenog izvora iz CSR Banjaluka saznaje da usvojitelji, i ujedno državljani Kanade, Mihajlo i Svetlana Blagojević prijete da će u narednim danima dovesti djecu i ostaviti ih pred vratima Centra, jer više ne mogu finansirati njihovo liječenje u Centru za rehabilitaciju maloljetnika u Alberti (AARC).

Blagojevići su ogorčeni jer Centar ni nakon tri mjeseca nije odgovorio na njihov zahtjev o raskidu usvojenja, koji su podnijeli 22. februara ove godine.

Ovim ćutanjem CSR Banjaluka je prekršio Zakon o upravnom postupku RS, koji precizira da se odgovor morao dostaviti najkasnije za dva mjeseca.

“Postupak raskida usvojenja je komplikovan i po zakonu je moguć samo ukoliko se utvrdi da su usvojitelji bili dovedeni u zabludu prilikom nepotpunog usvojenja. Takođe, obaveza organa starateljstva je i da čuje stav djece, odnosno Severina i Svetlane B. o raskidu usvojenja”  – objasnio je naš odlično obaviješteni izvor.

„EuroBlic“ je u posjedu materijalnih dokaza iz kojih se jasno vidi da je banjalučki CSR u prethodnom periodu pokušao da čitav slučaj prebaci Centru u Laktašima, tražeći od ove institucije da odredi staraoca nad maloljetnim državljanima BiH, ali je tako nešto odbijeno.

Iz banjalučkog Centra su potvrdili da još nisu odlučili o zahtjevu usvojitelja, što pravdaju time da ne znaju ko će im biti staralac.

“Ovaj Centar još nije okončao postupak prekida usvojenja, jer se provode određene proceduralne radnje, a jedna od neizostavnih je postavljanje staraoca za poseban slučaj u procesu raskida usvojenja. CSR Banjaluka se u skladu s tim obratio CSR Laktaši, koji se proglasio nenadležnim, pa smo uputili dopis resornom ministarstvu da odredi koji je od ova dva centra nadležan za postavljanje staraoca” – navodi se u odgovoru CSR Banjaluka dostavljenom „EuroBlicu“.

Izvor „EuroBlica“ ističe da stručni tim radi na pronalasku rješenja kako bi stupio u kontakt sa Severinom i Svetlanom B. i čuo njihov stav vezan za zahtjev usvojitelja.

“Centar bi zbog svega mogao biti suočen i sa rekordnom tužbom kojom takođe prijete usvojitelji, a koji su svoj zahtjev za raskidom usvojenja još ranije obrazložili time da su upravo od aktuelne direktorke Vere Sladojević bili obmanuti prilikom usvojenja, te da im nisu predočeni istiniti podaci o djeci” – objasnio je izvor „EuroBlica“.

Dodaje kako bi iznos tužbe bio jedan od rekordnih, a konačni ceh platili bi građani iz svojih džepova, obzirom da je CSR javna ustanova.

Podsjetimo, Aleksandra Jokić, najbliži rod Severina i Svetlane B. i njihova sestra po tetki, u februaru ove godine je „EuroBlicu“ otkrila kako mjesecima nema informaciju o tome šta se dešava, ni gdje se nalaze njeni brat i sestra.

Kao najbliži rod usvojenih, informacije je prvo zatražila od banjalučkog Centra, a kako je tamo naišla na zid ćutanja, slučaj je prijavila svim relevantnim insitucijama, od entitetskih do onih na nivou BiH.

Jokićeva je za „EuroBlic“ odmah otkrila da je došla do nezvaničnih informacija da su njeni brat i sestra smešteni u ustanovu zatvorenog tipa zbog odvikavanja od droga, ali je i dodala kako u tako nešto ne vjeruje, jer su to bile neproverene informacije.

Konačno odgovorili na upit

Iako smo u ranijem periodu ostali uskraćeni za odgovore iz CSR Banjaluka na pitanja o slučaju usvojenja Severina i Svetlane B, zanimljivo je da su na naš poslednji upit iz ovog Centra odgovorili u rekordnom roku.

Nakon provjere utvrdili smo da iza normalnog i transparentnog rada Centra stoji Dalila Bojić Rold, pomoćnica koja mijenja aktuelnu direktorku Veru Sladojeviću, a koja se, kako saznajemo, danima nalazi na bolovanju.

Proslava na bolovanju

Dok je sudbina Severina i Svetlane B. i dalje neizvjesna, a stručni tim Centra za socijalni rad Banjaluka muku muči da iznađe najbolje rješenje, aktuelna direktorka Vera Sladojević je već danima na bolovanju.

„EuroBlic“ je u posjedu fotografije na kojoj se vidi da Sladojevićeva dane bolovanja koristi i da se vidi sa partijskim kolegama, te uz piće i hranu popričaju o planovima za budućnost.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/usvojitelji-iz-kanade-porucili-djecu-cemo-ostaviti-pred-vratima-centra-za-socijalni-rad-banjaluka/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot