Iznajmljenim biciklima protiv gužvi u saobraćaju

Objavljeno: 7. 6. 2017 u 13:00h

Banjalučani bi od jeseni mogli da se voze gradom iznajmljenim biciklima. Naime, Gradska uprava planira da uvede svjetski poznati trend “bajk šering sistem” kao alternativni oblik prevoza umjesto automobila ili autobusa.

Potvrdio je to v.d. načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

“Na tri ili četiri lokacije trebalo bi da bude postavljeno oko 30 bicikala. Korisnici će morati da se registruju, da li u Gradskoj upravi ili putem Turističke organizacije grada, i kupiti pripejd kartice sa kojima će moći koristiti bicikle. Princip je jednostavan, jer uzmete bicikl na jednoj stanici i vratite ga na istu ili ostavite na bilo kojoj drugoj. Još nismo odredili gdje će biti punktovi za iznajmljivanje. Potencijalne lokacije su autobuski terminal na Malti, ispred Muzeja savremene umjetnosti i kod studentskog kampusa”, naveo je Sandić.

Dodao je da će o iznajmljivanju bicikala računa voditi radnici Odsjeka za parkinge i garaže.

“Grad planira da u realizaciju ovog projekta uloži 150.000 KM kroz rebalans budžeta koji je na dnevnom redu 15. juna. Ukoliko Skupština prihvati novu raspodjelu novca u gradskoj kasi, ubrzo ćemo objaviti tender za izbor firme koja treba da obezbijedi opremu, bicikle i kompjuterski softver za iznajmljivanje. Ta procedura ne bi trebalo dugo da traje, tako da bi do jeseni sistem javnih bicikala trebalo da bude na raspolaganju građanima”, kazao je Sandić.

Koordinator programa “Transport” Centra za životnu sredinu Tihomir Dakić rekao je da je odlična inicijativa uvođenja sistema javnih bicikla.

“Sve veće gužve u saobraćaju, prepuni parking prostori, zagađenje vazduha, problemi su sa kojima se bore svi gradovi i urbane sredine, pa tako i Banjaluka. Razvoj biciklističkog saobraćaja i infrastrukture te podrška u korišćenju bicikla kao prevoznog sredstva, u velikoj mjeri efikasno rješavaju te probleme. Siguran sam da će i građani Banjaluke, grada sa poznatom biciklističkom tradicijom, vrlo brzo imati na raspolaganju sistem javnih bicikala”, naglasio je Dakić.

Jedno od predizbornih obećanja gradonačelnika Igora Radojičića bilo je i uvođenje sistema javnih bicikala, a u Gradskoj upravi već pola godine rade na ovom projektu.

Put za Priječane

Slaviša Sandić je rekao da je rebalansom budžeta planirano povećanje sredstava za nastavak izgradnje puta u Priječanima.

“Već planiranih 400.000 KM uvećano je sa 600.000 KM, tako da ćemo ove godine za taj projekat imati miliona maraka”, kazao je Sandić.

Potencijalne stanice za bicikle

  • terminal na Malti
  • u centru grada, ispred Galerije
  • kod studentskog kampusa

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/iznajmljenim-biciklima-protiv-guzvi-u-saobracaju/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot