Banjaluka: Slavlje Tržnice uz vašarske običaje i fijakere

Objavljeno: 7. 6. 2017 u 09:52h

Starim vašarskim običajima, igrom, pjesmom i defileom fijakera i rasnih konja “Tržnica” je juče, na Duhovski utorak, proslavila tradicionalni, 19. po redu “Dan za hvala”.

Slavlje je počelo okupljanjem najboljih grla iz regiona na prostoru kvantaške pijace. Poslije izložbe konja, fijakeri su se uputili ka tvrđavi Kastel, a najbolji su i nagrađeni.  Građani su imali priliku da se provozaju zapregama, a za veselu atmosferu bili su zaslužni tamburaši i Kulturno-umjetničko društvo “Piskavica”.

“U znak zahvalnosti našim građanima, posjetiocima i svim poslovnim partnerima priredili smo pravo veselje na treći dan slave “Tržnice”, Duhova. Pokušali smo da oživimo običaje duhovskih vašara, koji su vijekovima održavani u blizini tvrđave Kastel. Htjeli smo da prikažemo vremena kada se ljepše i jednostavnije živjelo. Možda možemo izvući pouke iz tog vremena”, kazao je generalni direktor “Tržnice” Nemanja Bilanović.

Visoka temperatura spriječila je neke od 30 prijavljenih fijakera da se pokažu u najboljem svjetlu i prodefiluju gradom. U takmičarskom dijelu nastupilo je 12 fijakera. Jedan od učesnika povorke, Slađan Kesić iz Glamočana kaže da redovno prati tradicionalnu manifestaciju “Dan za hvala”.

“U posljednjih pet godina sam tu. Povorka je prilika da podižemo ugled konja, a i zbog druženja i razmjene iskustava sa kolegama. Prošle godine smo i nagrađivani”, istakao je Kesić.

Turistička organizacija grada već tri godine podržava ovaj događaj.

“Tržnica je mjesto koje svaki turista obiđe i jedno od glavnih obilježja grada. Konji su sami po sebi atrakcija, a u budućnosti planiramo da u turističku ponudu uvrstimo i vožnju fijakerom”, rekao je direktor Turističke organizacije grada Ostoja Barašin.

Za kraj svečanosti prisutnima na Novoj pijaci je služen kuvani pasulj, a uživali su i u folklornom umijeću KUD-a “Piskavica”.

Nagrade

Nagrada za najljepši fijaker pripala je Dragi Kruniću iz Banjaluke koji je u istoj kategoriji pobijedio i prošle godine. Najviše priznanje za tradicionalnu konjsku zapregu pripalo je Zoranu Bubalju. Najbolje grlo je konj Adisa Šehovića, a nagrada za najboljeg lipicanera pripala je vlasniku Mihadu Iriškiću.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-slavlje-trznice-uz-vasarske-obicaje-i-fijakere/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot