Političke nauke priznale skandal: Čokorilo i Zuber plagirali radove!

Objavljeno: 6. 6. 2017 u 19:46h

Skandal potresa banjalučki Fakultet političkih nauka. Dva profesora, Radmila Čokorilo i Ljubomir Zuber, plagirali su svoje naučne radove. To je utvrdila šestočlana komisija tog fakulteta, koja je napravila analizu osporenih radova uporedivši ih sa izvornim tekstovima.

“U izvještaju dostavljenom Nastavno-naučnom vijeću Fakulteta, komisija je jednoglasno ustanovila da su ranije navedene optužbe osnovane i da osporeni naučni radovi dr Radmile Čokorilo i dr Ljubomira Zubera predstavljaju očigledne plagijate s velikim udjelom direktno prepisanog teksta – bez pozivanja na izvore ili njihovog navođenja u literaturi”, navedeno je u saopštenju Fakulteta političkih nauka.

Nastavno-naučno vijeće Fakulteta političkih nauka usvojilo je izvještaj Komisije. Na potezu je Senat Univerziteta kojem je predloženo da iz nastave u najkraćem roku udalji profesore Zubera i Čokorilo. Povodom slučaja plagijat na Fakultetu političkih nauka odlučili su da se oglase samo saopštenjem.

Pred kameru nije htio da stane dekan Zdravko Zlokapa. Ni profesori Ljubomir Zuber i Radmila Čokorilo nisu se javljali na pozive ATV-a.

Rektor Milan Mataruga najavio je da će Senat na sjednici krajem juna, razmatrati odluku o plagijatima. Zato već sada reaguju studentski predstavnici.

“Naravno da nam je krivo kada se fakultet dovodi sa nekim negativnim pričama. Mi kao studentska organizacija se najviše trudimo da sa nekim pozitivnim primjerima pokušamo da afirmišemo kako sam fakultet tako i studentsko organizovanje”, kaže Miloš Kovačević, predsjednik Studentske organizacije Fakulteta političkih nauka.

“Ovo je dobar primjer da se počelo pričati o tome javno, ne treba od toga bježati. Upravo iz straha od negativne reputacije, Univerzitet je skrivao svoje probleme. Ja se bojim da se to ne zaustavi na ova dva pojedinačna slučaja. Sigurno, vjerovatno da takvih slučajeva ima još na Univerzitetu”, rekao je Ratko Savić, Unija studenata.

Profesor Miodrag Živanović odavno upozorava da se u visokom obrazovanju mnogo toga mora mijenjati. Kaže da su i poslednja dešavanja na Univerzitetu samo slika društva u kome živimo.

“Žalosno je recimo da su kriteriji za izbor u nastavna zvanja na Univerzitetima izuzetno blagi, ja mislim najblaži na svijetu. Na taj način se proizvodi ono što nazivamo nekompetentne generacije profesora, nastavnika onih koji treba da obrazuju mlade ljude, a ovo su samo pojavni oblici u ovom slučaju plagijati”, naveo je Miodrag Živanović, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjauci.

Odluka Fakulteta političkih nauka svakako ima posebnu težinu. Slučaj Čokorilo-Zuber, prvi je u istoriji Univerziteta, u kojem je zvanično utvrđeno da su naučni radovi profesora angažovanih na tom Univerzitetu – plagijati.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/politicke-nauke-priznale-skandal-cokorilo-i-zuber-plagirali-radove/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot