Proširenje ulice u Česmi koče neriješeni imovinsko-pravni odnosi

Objavljeno: 5. 6. 2017 u 10:21h

Gradska uprava Banjaluke ima velike planove u naselju Česma. Dugo očekivano proširenje ulice nekim stanovnicima je noćna mora, a sve zbog neriješenih imovinsko-pravnih pitanja.

“Ne mogu dati zemlju koju nemam”, priča Banjalučanin Mile Petrušić, preko čijeg imanja je planirano proširenje Ulice Petra Velikog u naselju Česma.

On nema ništa protiv proširenja puta i izgradnje trotoara, ali dodatno oduzimanje zemlje, koje je predviđeno regulacionim planom, kaže, neće dozvoliti, a ako treba spreman je ići do Strazbura po pravdu.

“Ovdje su dva domaćinstva u pitanju, a ne jedno. Dao sam 750 kvadrata zemlje za nasip, a još hoće nekih 18 kvadrata zemlje od nasipa, pa hoće ovdje nekih 20 kvadrata. Nemam zemlje i ne može”, kaže Mile Petrušić, mještanin banjalučkog naselja Česma.

I Milin komšija, Željko Rogić, dao je 250 kvadrata imanja za izgradnju nasipa, ali kaže da neće dopustiti planirano proširenje puta koje bi trebalo da ide preko stepenica njegove legalno izgrađene kuće, bez obzira na to što su skoro sve komšije pristale na prodaju.

“Gospodin Sandić je to rekao, da kod Željka Rogića planiraju autobusko stajalište. Neka mi samo dođe i objasni gdje”, kaže Željko Rogić, mještanin Česme.

Iz Gradske uprave poručuju da su već ušli u cijepanje parcela. Kvadrat zemlje plaćaće 50 maraka, dok će se zasadi i svi drugi objekti koji ulaze u krug buduće saobraćajnice dodatno isplaćivati. Od Ministarstva finansija dobili su pozitivan odgovor, a isti očekuju i od Svjetske banke.

“Ukoliko dobijemo pozitivan odgovor, a nadamo se da hoćemo, onda ćemo sjedati sa ovima koji trenutno prave problem, koji su nezadovoljni, da vidimo kako izaći iz toga”, kaže Slaviša Sandić, načelnik odjeljenja za saobraćaj i puteve u Gradskoj upravi Banjaluka.

Projekat proširenje ulice, postavljanje rasvjete i kanalizacije trebalo bi da finansira Svjetska banka sa 750.000 maraka preostalih sredstava od projekta sanacije štete od poplava iz 2014. godine. Grad bi trebalo da obezbijedi 250.000 za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Stanovnici Česme već decenijama čekaju na proširenje saobraćajnice i izgradnju trotoara. Međutim, kada će to da bude, niko ne može sa sigurnošću da kaže, jer, iako je projekat u toku, nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/prosirenje-ulice-u-cesmi-koce-nerijeseni-imovinsko-pravni-odnosi/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])