Neviđeno: Banjalučaninu se sudi zbog međunarodnog hakerskog napada!

Objavljeno: 30. 5. 2017 u 19:55h

“Zaljubljeni filozof” do sudnice nije došao u lisicama. Brani se sa slobode, a pod tim hakerskim pseudonimom hapsio ga je MUP Srpske, i to u saradnji sa američkim FBI-om.

Predrag Timotić iz Banjaluke optužen je za hakerske napade na mnoge međunarodne korporacije. U optužnici piše da je napadao na njihove naloge, blokirao pristupe računarskim servisima i na taj način iznuđivao novac – najmanje 12 hiljada maraka. Ne želi pred kameru.

U sudnici je tražio da mu se ne snima lice, što je sud odobrio. Zajedno sa advokatom zahtijevao je odgađanje izjašnjenja o krivici. Kaže da mu optužnica u jednom dijelu nije jasna.

“Nisam razumio optužnicu. Nejasni su mi neki informatički dijelovi, a dio nije bio ni preveden”, izjasnio se Predrag Timotić, optuženi.

O “zaljubljenom filozofu” mediji pišu još od hapšenja u julu prošle godine. Nedavno je u javnosti procurilo i to da su istražioci od banjalučkog hakera nedavno zaplijenili hard disk na kojem su navodno zarobljene stotine hiljada evra opljačkanih u napadima, ali da policiji ne želi da otkrije šifre.

U optužnici se jasno navodi da je od januara do decembra 2015. izvršio ukupno 33 napada. Upadao je na sajtove nekoliko švajcarskih banaka, ali i drugih preduzeća širom svijeta. Odbrana tvrdi suprotno.

“Iskonstruisana optužnica i optužnica zasnovana na bitnim nezakonitim dokazima što ćemo dokazati u toku postupka”, rekao je Marinko Brkić, advokat Predraga Timotića.

Iako se u optužnici banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva ne spominju saučesnici istragom MUP-a Srpske i EUROPOL-a otkriveno da je Timotić imao pomagače širom svijeta.

Nakon njegovog hapšenja, potvrđeno je da je razbijena međunarodna grupa sajber kriminalaca koji su napadali korporacije i pričinili štetu od nekoliko stotina hiljada američkih dolara.

Kakvu je ulogu “zaljubljeni filozof” imao u međunarodnoj kriminalnoj grupi može se naslutiti i iz saopštenja EUROPOL-a koji je naveo da je kriminalna grupa rukovođena iz BiH.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/nevideno-banjalucaninu-se-sudi-zbog-medunarodnog-hakerskog-napada/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])