Spomenik znak zahvalnosti oslobodiocu Banjaluke

Objavljeno: 29. 5. 2017 u 11:37h

“Vojvoda Stepa Stepanović je bio briljantna ličnost i vojskovođa, koji je 1918. godine oslobodio Banjaluku od viševjekovnog kolonijalnog robovanja Turskoj, a nešto kraće i Austrougarskoj imperiji. Iz tog razloga i u znak zahvalnosti želimo da na stogodišnjicu ovog događaja oslobodiocu podignemo spomenik u užem centru grada.”

Rekao je ovo predsjednik Upravnog odbora Fondacije za izgradnju spomenika vojvodi Stepi Stepanoviću Božidar Bojanić.

“Spomenik je i ranije trebalo da bude izgrađen u našem gradu. Mnogo manje značajni likovi i događaji su spomenički prikazani i obilježeni. Ideja fondacije je da ovaj spomenik do 21. novembra 2018. godine bude postavljen u Banjaluci. Upravo na taj dan su divizije pod komandom vojvode Stepe oslobodile naš grad”, rekao je Bojanić.

Idejno rješenje spomenika, koje je nedavno bilo izloženo u Institutu za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Banjaluka, dobilo je simpatije svih onih koji su ga pogledali.

“Idejno rješenje je djelo beogradskog vajara Zorana Ivanovića, koji je dao i prijedloge za moguće lokacije gdje bi statua trebalo da bude postavljena. Te lokacije su plato ispred Muzeja savremene umjetnosti, za koji smo najviše zainteresovani, Trg Krajine i plato ispred Palate predsjednika RS. Podrazumijeva se da će nam trebati odobrenje Gradske uprave”, kazao je Bojanić.

Ističe da će za ovaj projekat biti potrebno oko 300.000 KM, jer je u pitanju monumentalni spomenik vojvode Stepe Stepanovića na konju, visok oko 15 metara.

“Sada slijedi prikupljanje novca pa nam je svaka finansijska podrška dobrodošla. Fondacija je samo posrednik u sakupljanju investicionih sredstava, dok je stvarni investitor sveukupni srpski narod”, poručio je Bojanić.

Dodao je da se odavno prestalo sa obilježavanjem epopeje Narodnooslobodilačkog rata i socijalističke revolucije.

“Mnogi monumentalni spomenici su zapušteni, a neki su tokom ratnih zbivanja devastirani. Ima primjera i pretjerane gradnje, sve do povratka u antiku i spomenika koji prelaze uobičajene ambijentalne proporcije, poput spomenika Aleksandru Velikom u Skoplju”, kazao je Bojanić.

Stepa Stepanović

Vojvoda Stepa Stepanović (1856-1929) je zbog zasluga za prvu savezničku pobjedu u Velikom ratu – Cersku bitku postao tek drugi vojnik u Srbiji koji je dobio čin vojvode. Zaslužan je i za brz proboj Solunskog fronta i izbacivanje Bugarske iz rata. U penziju je otišao dvije godine poslije proboja Solunskog fronta i kraja Prvog svjetskog rata. Nadaleko se pripovijedalo i o njegovoj skromnosti, jer kada je dobio prvu penziju od 3.000 dinara tražio je da bude prepolovljena, jer je, po njegovom mišljenju, bila previsoka.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/spomenik-znak-zahvalnosti-oslobodiocu-banjaluke/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])