Odjeljenje za prostorno uređenje sporo rješava zahtjeve za legalizaciju: Hiljade Banjalučana čekaju poziv Gradske uprave

Objavljeno: 29. 5. 2017 u 19:40h

Većina Banjalučana koji su krajem prošle godine predali zahtjev za legalizaciju objekata, ni nakon pet mjeseci ne znaju šta je sa njihovim predmetom.

Među njima je i penzionerka Borka Milojević iz Derviša, koja svaki dan očekuje poziv iz Gradske uprave.

“U decembru sam predala nepotpunu prijavu, jer nisam bila sigurna da li moram imati sva dokumenta, jer je kod nas specifičan slučaj. Kada je započeta gradnja, 1972. godine, uredno smo podnijeli zahtjev za izdavanje građevinske dokumentacije, ali nam je tada u opštini rečeno da možemo da gradimo bez toga, jer područje nije bilo urbanizovano. U međuvremenu, Derviši su se urbanizovali i evo- čekamo poziv da vidimo šta dalje”- priča Milojevićeva.

U Odeljenju za prostorno uređenje pravdaju se da su zatrpani predmetima. Kažu da je tokom prošle godine podneseno više od 8.200 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, te da je u odjeljenju trenutno aktivno više od 11.000 predmeta. Naglašavaju i da je do sada legalizovano više od hiljadu bespravno sagrađenih kuća.

“Većina zahtjeva iz 2016. godine zaprimljeno je u decembru- više od 5.100, od čega je samo u zadnjoj sedmici predato preko 2.800. To je za posljedicu imalo da mnogi od njih nisu sadržavali svu potrebnu dokumentaciju za pokretanje postupka” – kaže Slobodan Stanarević, v.d. načelnika resornog Odjeljenja.

S obzirom na to su Banjalučani većinu zahtjeva predali u zadnjem momentu, te na ukupan broj u 2016. godini, Stanarević ističe da još ima predmeta koji nisu došli na red.

“Rješavanje svakog predmeta podrazumijeva izlazak na teren, izradu urbanističko tehničkih uslova, te nakon dostavljanja tehničke dokumentacije od strane investitora- kontrolu, obračun troškova legalizacije i izradu građevinske dozvole. Zbog veoma velikog broja predmeta, neminovno je da će u nekim slučajevima rokovi za rješavanje biti nešto duži” – kaže Stanarević.

Bitno je, objašnjava, da građani znaju da su podnošenjem zahtjeva ušli u proces legalizacije i da će njihov zahtjev biti obrađen.

Poručuje da građani, koji nisu dobili poziv za dopunu, a znaju da su predali nepotpunu prijavu, već sada mogu da pripremaju dokumentaciju koja nedostaje, te da je dostave i prije nego što budu pozvani.

Iz resornog Odjeljenja podsjećaju da je za kompletiranje zahtjeva neophodno dostaviti kopiju katastraskog plana, dokaz o vlasništvu, posedovni list i geodetski snimak, te eventualno građevinsku dozvolu ili aero-foto snimak.

Ukoliko iz prve ruke žele da saznaju dokle se stiglo sa njihovim predmetom, Banjalučani mogu da dođu u prijemnu kancelariju resornog odjeljenja, broj 19.

Žele produženje roka

Resornom odeljenju se povremeno obraćaju i Banjalučani koji na vreme nisu predali zahtjev za legalizaciju, pa žele produženje roka.

“Rok je definisan Zakonom o uređenju prostora i građenju, pa je produženje moguće samo uz izmenu Zakona. Za sada, nemamo informacije od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju da li je tako nešto u planu” – kažu u Gradskoj upravi.

Rok za legalizaciju istekao je 31. decembra prošle godine.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/odjeljenje-za-prostorno-uredenje-sporo-rjesava-zahtjeve-za-legalizaciju-hiljade-banjalucana-cekaju-poziv-gradske-uprave/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot