Banjalučka “Elektrokrajina” unaprijedila poslovne rezultate

Objavljeno: 29. 5. 2017 u 16:14h

ZP “Elektrokrajina” a.d. Banjaluka je u prvom tromjesečju ove godine nastavila kontinuitet unapređenja poslovnih i finansijskih rezultata, koji se ogledaju u značajnom povećanju prihoda i profita kroz dodatno smanjenje distributivnih gubitaka i očuvanje visokog nivoa naplate električne energije.

U Upravi “Elektrokrajine” navode da je preduzeće u prvom kvartalu ostvarilo ukupne prihode u iznosu od 66,9 miliona KM što je za 10 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, dok je neto dobit porasla za 57 odsto, na 5,45 miliona KM.

Seka Kuzmanović, direktorica “Elektrokrajine”, je kao jedan od ključnih faktora poboljšanja kvartalnih finansijskih rezultata apostrofirala smanjenje distributivnih gubitaka za 0,5 procentnih poena, odnosno na 18 odsto, što je najniži nivo za ovo doba godine u posljednjih 25 godina.

“Distributivne gubitke duži niz godina godinama smanjujemo namjenskih investicijama u rekonstrukciju distributivne mreže, sa fokusom na izmještanje mjernih mjesta i uvođenje daljinskog očitavanja potrošnje električne energije, kao i stalnim mjerama na kontroli i suzbijanju neovlaštene potrošnje”, izjavila je Seka Kuzmanović.

Prema zvaničnim podacima, „Elektrokrajina“ je u prva tri mjeseca 2017. godine realizovana investicije u iznosu većem od četiri miliona KM, prvenstveno u izgradnju i sanaciju 64,6 kilometara distributivne mreže i 23 trafo-stanice.

Što se tiče neovlaštene potrošnje električne energije, “Elektrokrajina” je zaključno sa krajem marta otkrila 137 takva slučaja u kojima je fakturisanom iznosu od 253.424 KM.

“Borba protiv neovlaštene potrošnje ostaje jedan od naših najvažnijih zadataka i u narednom periodu. Tu negativnu pojavu nastojimo suzbiti planskim kontrolama i provođenjem svih raspoloživih zakonskim mjera i mehanizama”, kazala je Seka Kuzmanović.

Rodoljub Topić, izvršni direktor za finansijske poslove “Elektrokrajine”, ističe da dosljednom primjenom mjera održavaju visok nivo naplate električne energije koji prelazi 100 odsto uključujući naplatu potraživanja po osnovu sklopljenih reprograma i sporazuma o nagodbi putem medijacije.

“U tom cilju smo u prva tri mjeseca izvršili 2.500 isključenja neplatiša, posebno vodeći računa o ažurnoj naplati tekuće potrošnje kod kupaca sa kojima je u prethodnom periodu zaključivano sudsko ili vansudsko poravnanje, jer smatramo nedopustivim da ti kupci ponovo ulaze u dug”, naglasio je Topić.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucka-elektrokrajina-unaprijedila-poslovne-rezultate/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])