Banjalučki kraft pivari ponovo zakuvali

Objavljeno: 28. 5. 2017 u 15:37h

Drugi banjalučki festival zanatskog piva održan je u subotu uveče u banjalučkoj “Akvani”. Organizator festivala je udruženje kraft pivara “Krafter”.

Više od 300 posjetilaca juče je od 17 sati popodne pa do iza ponoći ispijalo piva koje su zakuvali pivari zanatlije iz Banjaluke, regije, i Sjedinjenih Američkih Država.

Foto: MONDO/Željko Svitlica

Osim oko 40 vrsta domaćeg piva , zahvaljujući američkoj ambasadi na ”Krafteru” se našla specijalna selekcija američkih kraft pivara: Leinenkugel, Dogfish Head Brewery, Samuel Adams, Shiner Bock, New Belgium, Sierra Nevada Brewing Company, Anderson Valley…

Pivari iz “Kraftera” su zajedničkim snagama specijalno za ovaj festival skuvali Krafting IPA pivo zahmeljeno sa nekoliko vrsta hmelja i napravljeno od nekoliko vrsta slada.

Kraft pivo je pivo koje je napravljeno od strane malog, nezavisnog i tradicionalnog proizvođača. Kraft pivare karakteriše fokusiranje na integritet i kvalitet sastojaka, posebno izražen ukus i tehnika spremanja piva.

”Toliko smo potrošili hmelja i drugih sastojaka da bi to pivo, kada bi ga prodavali, bilo 15 maraka”, šalio se Dejan Cvijanović, jedan od organizatora ”Kraftinga” i čovjek koji sprema pivo pod etiketom ”Void”.

Savjetovao je da se prvo krene sa ”laganijim ejlovima” (vrste piva: IPA-India Pale Ale, ili American Pale Ale) a da kasnije pređemo na ”stout” i ”porter” što su oznake i nazivi za tamna piva. Teško je bilo ispoštovati bilo kakav plan kada je izbor tako raznovrsan.

Foto: MONDO/Željko Svitlica

Pivski put je započet kroz ”Garažu”, ”Void”, preko ”Gorštaka” koji je od ovog vikenda i zvanično na tržištu i u kafanama, nastavljen je preko ”Drame”, ”ZPK-a” i svih ostalih sa spiska domaćih, a završen na američkoj terotoriji sa pivom ”Bigfoot” koje ima 10 procenata alkohola.

Dok se na prvom festivalu stidljivo okupilo par proizvođača i desetine zaljubljenika u nova i kvalitetna piva, kad se slegne pjena nakon sinoćnjeg događaja, mirne duše se može reći da ”Krafting” prijeti da se umetne u kalendar izuzetno popularnih događaja u Banjaluci. Za šankom se pojavio i gradonačelnik Igor Radojičić.

Kao i na prvom festivalu, kupljena ulaznica je podrazumijevala hranu (roštiljske kobasice), svirku benda Transfer Blama i ono što je najvažnije – neograničene količine piva.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucki-kraft-pivari-ponovo-zakuvali/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot