Završne riječi na suđenju banjalučkim specijalcima

Objavljeno: 26. 5. 2017 u 16:50h

U banjalučkom Okružnom sudu danas su iznesene završne riječi na suđenju za filmsku pljačku 617.000 KM Unicredit banke na autoputu Banjaluka – Gradiška u septembru 2015. godine.

Ovo suđenje već duže od godinu dana zaokuplja pažnju javnosti u RS, ali i cijeloj BiH.

Tužilac Živana Bajić uvjerena je da će sudsko vijeće proglasiti krivim suspendovane specijalce MUP-a RS Vladana Malića, Gorana Paraša, Aleksandra Popovića, kao i Olega Bandu suvlasnika auto-kuće “Kvatro”.

Sa druge strane advokatice Jadranka Ivanović i Jasminka Jovišević, koje u ovom predmetu zastupaju Malića, Paraša i Bandu, smatraju da optužnicu treba odbaciti, a njihove klijente osloboditi, dok optuženi Popović ima zasebnog branioca i zastupa ga advokatica Aleksandra Metlić.

Tužilac Bajić je istakla da je tužilaštvo izvođenjem brojnih materijalnih dokaza kao i izjavama svjedoka, u potpunosti dokazalo da je djelo počinjeno u mjestu, u vrijeme i na način kako je to precizirano u izmijenjenoj optužnici od decembra 2016. godine.

“Radi se o organizovanoj kriminalnoj grupi koja je djelovala na širem području Banjaluke i opštinama Gradiška i Kozarska Dubica sa ciljem izvršenja krivičnog djela razbojništvo i pribavljanja protivpravne imovinske koristi na štetu banke. Organizator grupe bio je Vladan Malić koji je dao uloge i zadatke ostalim članovima. Svi su bili svjesni da su pripadnici zločinačkog udruženja, da čine nezakonite radnje, a nastupali su sa direktnim umišljajem”, izjavila je Bajić.

Ona je kazala da sud prilikom odmjeravanja kazne treba uzeti u obzir otežavajuće okolnosti da su optuženi u vrijeme izvršenja djela bili pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RS.

“Uživali su poseban autoritet i ugled kod građana, a koji su narušili. Takođe, narušili su ugled MUP-a RS, ali i Republike. Prilikom izvršenja djela pokazali su upornost i drskost. Djelo su počinili usred radnog dana, upotrijebili automatske puške i prijetili upotrebom zolje, čime su ugrozili živote i drugih učesnika u saobraćaju”, podvukla je Bajić.

Ona je istakla da im se kao olakšavajuća okolnost ne može uvažiti ranija neosuđivanost, s obzirom na to da, kao specijalci, drugačije nisu ni mogli stupiti u službu.

Zatražila je i da im se oduzme protivpravno stečena imovinska korist u iznosu od 543.204 KM, odnosno razlika između ukradenog novca i iznosa koji je već oduzet od prethodno osuđenih u ovom postupku.

Podsjećamo, u ovom predmetu je ranije na tri godine zatvora osuđen radnik agencije “Sector security” Danijel Kuzmić (30), te bivši specijalci Goran Janjuz (25) i Željko Inđić (27) koji su dobili po tri mjeseca zatvora.

Advokatica Ivanović je naglasila da se završne riječi odbrane baziraju na tri aspekta.

“To su analiza nadležnosti, elementa krivičnog djela i izvedenih dokaza”, istakla je.

Ona je objasnila da se udruživanje u zločinačku organizaciju ne može odnositi na samo jedno krivično djelo, te tome u prilog navela i presudu iz pedesetih godina prošlog vijeka.

“Nema udruživanja ako se radi o krivičnom djelu ad hoc, odnosno jednom djelu, a činjenično stanje ovdje ukazuje na jedno djelo ili jednu radnju”, rekla je Ivanović.

Kazala je i da se Okružni sud u ovom slučaju trebao proglasiti nenadležnim. Podvukla je da je postojao međunarodni element jer se radilo o prekograničnom prevozu novca, a što je stvarna nadležnost Suda BiH.

“Predlažem stoga da sud donese odluku kojom se optužba odbija”, naglasila je Ivanović

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/zavrsne-rijeci-na-sudenju-banjaluckim-specijalcima/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot