Skupština usvojila odluke o osnivanju preduzeća “Eko toplana Banjaluka”

Objavljeno: 26. 5. 2017 u 15:37h

Odbornici u Skupštini grada Banjaluka usvojili su danas set odluka o osnivanju novog preduzeća “Eko toplana Banjaluka”, koje stupaju na snagu dan nakon objavljivanja u “Službenom glasniku”.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je Banjaluka konačno ušla u rješavanje svog najvećeg komunalnog i finansijskog problema.

“Faktički već sutra ulazimo u radnje koje podrazumijevaju izgradnju nove toplane na bio-masu, kao što je formalno-pravno osnivanje nove toplane i građevinske pripreme na samoj lokaciji”, rekao je Radojičić.

On u narednim danima očekuje rješavanje jednog po jednog koraka, od potpisivanja ugovora sa strateškim partnerom, potpisivanje ugovora o osnivanju novog privrednog društva, te izdavanje potrebnih dozvola, do konačnog izvođenja radova na terenu.

Radojičić je rekao da je razumljivo da rasprava o ovoj kompleksnoj temi, koja nije riješena dugi niz godina, bude žestoka, te izrazio žaljenje što su diskusije imale politički prizvuk.

“Valjda je interese svakog građanina Banjaluke da, bez obzira da li je član ove ili one partije, ima grijanje ukoliko mu je u stanu centralno grijanje. Ovdje se stiče utisak da su neki protiv ovog rješenja samo zato što su iz nekih drugih partija”, rekao je Radojičić.

On je napomenuo da je biznis planom u novom preduzeću predviđen duplo manji broj radnika nego što je to bilo u dosadašnjoj “Toplani”.

“Nešto ljudi će otići u penziju, neki će ostati u staroj ‘Toplani’, a dio će biti višak. To je jednostavna matematika, jer niko nije predložio kako da zadržimo radnike i ko će da ih plaća”, rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, postojeća “Toplana” je klinički mrtva, samo što još niko nije “stavio spomenik na nju”.

“Ona je 90 miliona KM dužna i ne može da plaća više ništa niti da funkcioniše. Radnici su taoci njenih dugovanja”, rekao je Radojičić.

Kada je riječ o cijeni isporuke toplotne energije, on je naveo da je biznis planom garantovana ista cijena po kvadratnom metru kao do sada.

Odbornik SDS-a u Skupštini grada Banjaluka Aleksandar Petković smatra da ovo rješenje nije dobro, jer novo preduzeće nema obavezu da prima radnike koji će ostati bez posla.

“Vladajuća koalicija nije bila sposobna da upravlja dosadašnjim preduzećem ‘Toplana’, te sada novo preduzeće mora da pređe u privatne ruke, da bi mogla poslovati pozitivno”, rekao je Petković novinarima.

Odbornik NDP-a u Skupštini grada Banjaluka Dragan Talić smatra da je vlast SNSD-a dovela u katastrofalno stanje preduzeće “Toplana”, koje treutno ima velike dugove koje treba riješiti.

Talić je saglasan da je potrebno preći na drugi energent, ali smatra da da je način na koji se to radi pogrešan.

“Nijednog trenutka nismo čuli nijednu ozbiljnu analizu šta će doprinijeti tome da građani imaju bolje grijanje i da će se smanjiti troškovi. Rasprave koje se vode su političke, te se zasnivaju na ubjeđivanjima ko je nekada uradio nešto loše i zašto je sada loše”, rekao je Talić.

On je dodao da su, umjesto izlaganja stučnjaka o izgradnji novog preduzeća, odbornici dobili izlaganja gradonačelnika Banjaluke i njegovog zamjenika, koji nisu dali konkretne odgovore.

“Puno je neriješenih pitanja, zbog kojih smatram da stanje neće biti ništa bolje u finansijskom smislu”, rekao je Talić.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/skupstina-usvojila-odluke-o-osnivanju-preduzeca-eko-toplana-banjaluka/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])