Pulmološki dani u Banjaluci: Sve češće se obolijeva od raka pluća

Objavljeno: 26. 5. 2017 u 20:54h

Pored brojnih nameta i poskupljenja, cigarete ostaju jedan od omiljenih poroka na našim prostorima. Koliko je pušenje štetno, znaju ljekari, koji upozoravaju na štetnost jedne takve navike. O bolestima pluća priča se na Pulmološkim danima.

Zbog duvanskog dima i zagađenog vazduha za tri godine rak pluća mogao bi da bude treći razlog smrti u svijetu, i to odmah poslije malignih i srčanih bolesti – to nam poručuju stručnjaci na banjalučkim Pulmološkim danima. Pored upozorenja, cigarete se konzumiraju, pa sve više, kažu, obolijevaju i žene.

“Mi koji sjedimo, mi koji pušimo, mi koji pijemo, mi koji jedemo masno, naravno da smo predisponirani za razna oboljenja – kardiovaskularna, plućna. Debljina je bolest, alkoholizam je bolest, zavisnost od nikotina je bolest”, kaže Mirko Stanetić iz Udruženja pulmologa RS.

Fizičkim aktivnostima, unosom vode i zdravom ishranom može se spriječiti nastanak oboljenja, tvrde doktori. Najčešće im se, kažu, pacijenti obrate kada osjete kašalj. Iako ga povezuju sa bolestima pluća, kašalj nije jedini simptom.

“Svaka bolest, pa i plućna, uvijek je posljedica interakcije unutrašnjih faktora, znači genetike, a i onih spoljašnjih faktora. Među spoljašnjim uzrocima najčešći su pušenje ili aerozagađenje. Najčešćim hroničnim plućnim bolestima, kao što su astma, hronično opstruktivnim bolestima pluća zapravo plaćamo danak napretku civilizacije”, rekla je Biljana Zvezdin iz Institut za plućne bolesti Vojvodine.

Pulmolozi naročito podvlače da uzroke bolesti ne treba tražiti na internetu, nego je neophodno obratiti se stručnjaku. U BiH i Srbiji, tvrde, ima dovoljno lijekova, a prate se i svjetske metode liječenja.

Nakon četvrt vijeka Pulmološki dani u Banjaluci postali su važni za medicinsku zajednicu. Svoje radove objaviće u časopisu “Respiratio”.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/pulmoloski-dani-u-banjaluci-sve-cesce-se-obolijeva-od-raka-pluca/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot