Zdravstvene i kulturne ustanove nepristupačne za osobe sa invaliditetom

Objavljeno: 25. 5. 2017 u 10:01h

Zdravstvene ustanove, domovi zdravlja, ambulate porodične medicine, apoteke i kulturne ustanove su odredišta koja osobe sa invaliditetom ne mogu samostalno posjetiti.

Kako unaprijediti njihov položaj i omogućiti pristup svim ustanovama da bi bili ravnopravni građani, razgovarano je juče na sastanku predstavnika udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom i prestavnika grada.

Ana Kotur, aktivistkinja za prava osoba sa invaliditetom, rekla je da je bitno napomenuti da su u ovaj proces svi ušli kao patneri, da ulože sva znanja i resurse kako bi postigli rezultate koji će se osjetiti u svakodnevici osoba sa invaliditetom. Snežana Kutlešić-Stević, odbornik SNSD-a, kazala je da problemi koje imaju osobe sa invaliditetom treba da se čuju i da se dođe do rješenja kako im pomoći.

“Uglavnom su to stvari koje osobe bez invaliditeta ne vide, a odnose se na pristupačnost javnim, kulturnim, zdravstvenim ustanovama, ustanovama za školstvo”, kazala je Kutlešić-Stevićeva.

Prema njenim riječima, oko 30 objekata na području grada nije pristupačno osobama s invaliditetom, a najčešće su to mjesta gdje se pruža zdravstvene zaštita.

“A pored toga tu su i apoteke,  banke, a problematične su ustanove u kojima bi trebalo da se školuju, da zadovolje svoje osnovne stvari”, kazala je ona.

Tanja Mandić-Đokić, konsultant za pitanja društveno marginalizovanih grupa, rekla je da oni žele da Banjaluka bude inkluzivna zajednica, na koju osobe sa invalitetom imaju pravo.

“Imamo pravo da nam svi resursi zajednice budu na raspolaganju, javne ustanove, a ovo je prilika da priđemo ovom problemu sa svih strana, studiozno”, kazala je Mandić-Đokićeva.

Smatra da su zdravstvene ustanove, domovi zdravlja, ambulate porodične medicine i apoteke kao i kulturne ustanove najslabije tačke za osobe sa invaliditetom.

“Takođe i  javni prevoz u gradu mora biti pristupačan”, naglasila je ona.

Janko Kecman, v.d. načelnika Odjeljenja za inspekcijske poslove, rekao je da su nadležni u Gradskoj upravi zajedno sa licima sa invaliditetom definisali 34 mjesta u gradu na kojima je onemogućeno tim licima da uspješno savladaju prepreke i pristupe objektima.

“Problem su stariji objekti, jer zakonom nije definisano da inspekcija može da naloži te mjere”, naglasio je Kecman.

Dodao je da problem javnog prevoza, pored osoba sa invaliditetom, imaju i majke sa djecom u kolicima.

“I majke sa djecom u kolicima imaju problem da uđu u autobuse. Zato se mora definisati nekoliko stanica sa prilazima na kojima i lica sa invaliditetom i majke mogu ući u autobuse”, naglasio je Kecman.

Prema njegovim riječima, onima kojima inspekcija može naložiti rješavanje pristupa jesu ambulante porodične medicine i mjesne zajednice.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/zdravstvene-i-kulturne-ustanove-nepristupacne-za-osobe-sa-invaliditetom/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])