Univerzitet u Banjaluci bez rasprave o Darvinu

Objavljeno: 25. 5. 2017 u 19:10h

Senat Univerziteta u Banjaluci odbio je danas da raspravlja o peticiji za reviziju Darvinove teorije evolucije, uz stav da oni, kao ni različiti skupštinski odbori nisu mjesto za rasprave o naučnim teorijama.

Najava da će Senat raspravljati o ovoj kontroverznoj inicijativi izazvala je brojne polemike u akademskoj zajednici, ali i široj javnosti, a većina profesora Univerziteta u Banjaluci reagovala je negativno na taj prijedlog.

Nakon što je Peticija za reviziju izučavanje teorije evolucije u školama i na fakultetima upućena Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Odboru za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Skupštine Srbije, Predsjedništvu Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), kao i senatima univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Banjaluci, navedena peticija je uvrštena i u dnevni red sjednice Senata Univerziteta u Banjaluci.

Riječ je o peticiji koju je potpisalo: dva akademika i 50 profesora univerziteta, 61 doktor nauka, pet magistara nauka, 50 ljekara specijalista, 24 diplomirana inženjera, 19 profesora srednjih škola, 25 diplomiranih pravnika i ekonomista, 14 filozofa, filologa i sociologa, pet farmaceuta i hemičara, osam umjetnika, pet novinara i pet sveštenika.

“Stav Senata Univerziteta u Banjaluci jeste da senati ili skupštinski odbori nisu mjesto za rasprave o različitim naučnim teorijama pokrenutim putem peticija, pa tako i o reviziji teorije evolucije. Rasprave o naučnim teorijama, hipotezama i dokazima treba da se odvijaju na naučnim skupovima i konferencijama među onima koji su najkompetentniji da o njima diskutuju, a rezultati istih saopštavaju u naučno i stručno priznatim publikacijama”, saopšteno je danas nakon sjednice Senata u Banjaluci.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/univerzitet-u-banjaluci-bez-rasprave-o-darvinu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])