Ukloniti barijere za invalide na 34 lokacije u Banjaluci

Objavljeno: 25. 5. 2017 u 14:07h

U gradu postoje brojne arhitektonske barijere koje onemogućavaju nesmetano kretanje lica sa invaliditetom, a prioritet za rješavanje su 34 lokacije od kojih se najveći broj odnosi na zdravstvene, obrazovne ustanove i ustanove kulture.

Rečeno je to juče nakon sastanka delegacije Gradske uprave i predstavnika više udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom.

Konsultant za pitanja društveno marginalizovanih i ranjivih grupa Tanja Mandić-Đokić izrazila je zadovoljstvo

što je grad spreman da pomogne da budu riješeni ovi infrastrukturni problemi.

“Važno je da nam bude omogućen što lakši pristup javnim ustanovama, a pogotovo zdravstvenim. To se posebno odnosi na Dom zdravlja, ambulante i apoteke. Isto tako, ispostavilo se da su kulturne ustanove najslabija tačka, tako da nemamo mogućnost da, na primjer, odemo u Banski dvor. Invalidi nemaju arhitektonsku mogućnost pristupa ni Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci, a ona je ključna kada je u pitanju obrazovanje”, istakla je Mandić-Đokić.

Prema njenim riječima, moraju biti pojačane kontrole na terenu, jer, kako kaže, u gradu ima veliki broj fiktivnih toaleta za invalide, kosih rampi koje se ne mogu koristiti i koje ugrožavaju bezbjednost.

“Potrebno je riješiti i pitanje autobuskog prevoza, jer gradski autobusi nisu pristupačni za lica sa invaliditetom”, navela je Mandić-Đokić.

V.d načelnika Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman rekao je da će gradske vlasti učiniti sve što mogu kako bi licima sa invaliditetom bio omogućen pristup svim objektima u gradu.

“Ići ćemo na teren zajedno da se uvjerimo kakva je situacija i šta možemo preduzeti da problem barijera što prije bude riješen”, kazao je Kecman.

Dodao je da inspekcija nema nadležnost da u svim situacijama naloži uklanjanje arhitektonskih prepreka.

“Kada je, na primjer, u pitanju Dom zdravlja, možemo da naložimo određene promjene, a u drugim slučajevima pokušaćemo dogovorom naći rješenje”, kazao je Kecman.

Naglasio je da je prioritet rješavanje problema autobuskog prevoza lica sa invaliditetom.

“Od Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotovića” pa do Kliničkog centra na Paprikovcu definisaćemo stanice na kojima će lica sa invaliditetom moći ući u autobus”, naveo je Kecman.

Nastojanja

Jedan od inicijatora ovog sastanka dr Snežana Kutlešić-Stević objasnila je da nastoje da riješe probleme koje zdrave osobe ne vide.

“Oni moraju biti u mogućnosti da zadovolje osnovne životne potrebe, da odu kod ljekara, u školu, banku ili apoteku. Cilj sastanka je da pomognemo u uklanjanju prepreka koje to trenutno ne dozvoljavaju”, kazala je Kutlešić-Stević i dodala da je novi sastanak zakazan za pola godine kako bi bilo utvrđeno šta je urađeno.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ukloniti-barijere-za-invalide-na-34-lokacije-u-banjaluci/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot