Predsjednik RS: Banjaluka lijep, sređen i uredan grad

Objavljeno: 25. 5. 2017 u 14:52h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Banjaluka svakim danom sve više izgleda kao lijep, sređen i uredan grad.

Čestitajući Banjalučanima krsnu slavu – Spasovdan, Dodik je poželio da se Banjaluka još više razvija.

“Mislim da Gradska uprava rješava neke nagomilane probleme i da u tom pogledu idemo u dobrom pravcu. Ovo je i prilika da vidimo kako se ostvaruju ti rezultati i budući planovi”, rekao je Dodik novinarima uoči svečanog ručka, organizovanog povodom obilježavanja slave Banjaluke i Sabornog hrama Hrista Spasitelja.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić čestitao je Spasovdan građanima i prijateljskim gradovima – Beogradu i Istočnom Sarajevu, te izrazio zadovoljstvo što su na pomolu rješenja dva krupna komunalna gradska problema.

“Skupština grada sutra odlučuje o najvećem komunalnom i finansijskom problemu – gradnji nove toplane i grad je spreman da počne pripremne radove, ukoliko parlament usvoji tu odluku. Cilj nam je da tokom ove sezone dobijemo novu toplanu”, naglasio je Radojičić.

On je naveo da u ponedjeljak počinju radovi na izgradnji primarnog vodovoda “Crno vrelo”, vrijedni oko dva miliona KM. Obilježavanju krsne slave Banjaluke prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i brojne visoke zvanice iz javnog, političkog i društvenog života.

U Sabornom hramu Hrista Spasitelja ranije je povodom Dana grada služena Sveta arhijerejska liturgija, a obavljen je i čin osveštanja slavskog žita i kolača. Po završetku slavskog obreda održana je Spasovdanska litija oko Sabornog hrama u kojoj je učestvovalo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i veliki broj Banjalučana.

U okviru obilježavanja Vaznesenja Gospodnjeg Spasovdana, danas će na Gradskom stadionu u 19.30 časova biti odigrano finale Kupa grada u kojem će se sastati fudbalski klubovi “Borac” i “Krupa na Vrbasu”.

U subotu, 27. maja, planirani su nastupi renomiranih plivača u okviru Desetog plivačkog mitinga na Gradskom olimpijskom bazenu. Spasovdan, koji Banjaluka slavi kao slavu od 1991. godine, je i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, zbog čega je obilježava i Srpska pravoslavna crkva – parohija Banjalučka.

Spasovdan je jedan od deset praznika posvećenih Isusu Hristu i uvijek se slavi četvrtkom. Prema hrišćanskom vjerovanju, Hristos je vaskrsenjem pokazao da je jači od smrti i 40 dana kasnije njegovi učenici nalazili su se za trpezom.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/predsjednik-rs-banjaluka-lijep-sreden-i-uredan-grad/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot