Grad Banjaluka razmatra ideju da centar zatvori za automobile

Objavljeno: 24. 5. 2017 u 16:39h

Iz Gradske uprave najavljuju da će ozbiljno analizirati dugogodišnju želju Banjalučana da Ulica kralja Petra Prvog Karađorđevića postane šetališna zona.

Građani, posebno pješaci, odavno već traže da se, kao u mnogim velikim gradovima, zabrani saobraćaj u centru grada i ulica od Pozorišta do Palasa postane šetalište.

Ovu inicijativu građana ponovo je juče nadležnima predočila odbornica Mirna Savić- Banjac.

“Banjalučani su oduševljeni atmosferom koja je vladala za vrijeme polumaratona, iako je pola grada bilo zatvoreno za saobraćaj. Svi su mogli bez problema šetati ulicama, jer nije bilo automobila, zbog čega su mi se obratili sa inicijativom da se glavna ulica zatvori na nekoliko sati nedjeljom”, precizirala je ona na sednici Skupštine.

V.d. načelnika Odjeljenja za saobraćaj Slaviša Sandić smatra da ideja sugrađana „nije loša“, te da generalno razmišljaju o proširenju pješačkih zona u gradu, zelenih površina i mjesta za bicikliste i rekreativce, kako bi se smanjio saobraćaj u centru grada.

Između ostalog, razmatraju i ideju da glavna ulica bude potpuno zatvorena za automobile, a da se prolaz dozvoli samo autobusima javnog saobraćaja.

Podsjetimo da se ovakav režim primjenjuje i u Ljubljani, koja je po mnogo čemu uzor novoj gradskoj administraciji, međutim Sandić nije precizirao kada bi ova ideja eventualno mogla zaživjeti u Banjaluci.

“Svjesni smo problema da, kada se centar zatvori za saobraćaj, bude gužva u sporednim ulicama, zato ćemo sve dobro analizirati”, pojasnio je on.

Da centar Banjaluke treba zatvoriti za saobraćaj smatra čak i predsjednik RS Milorad Dodik.

Na nedavnom sastanku sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem, na kojem su razgovarali o kapitalnim projektima za Banjaluku, Dodik je izjavio da glavna ulica trebala postati šetalište.

“Potreban je novi pristup i uređenje. Veoma je važno planirati zatvaranje ulice od Pozorišta do Palasa i osmišljavanje tog prostora kao pješačke zone, komercijalne turističke zone”, rekao je tada Dodik.

Šetalištu u centru najviše se protive vozači, koji tvrde da bi zbog dužeg zatvaranja glavne ulice grad bukvalno bio paralisan. Velikih problema naročito bi imali taksisti.

“Mi nemamo alternativnih pravaca da pređemo iz jednog dijela grada u drugi, bio bi problem i nama, ali i putnicima da čekaju. Bolje bi bilo da se, umjesto u centru, prave druge šetališne zone. Nije loša ideja sa gradnjom trga na mjestu tržnog centra „Siti mol“, da se tu napravi široki bulevar, sa drvećem i ljudi bi onda mogli bez problema šetati”, smatra taksista Dragan Branković.

I u Udruženju auto-škola  podsjećaju da u cijelom gradu nastaje haos kada se zatvori glavna ulica i smatraju da dugoročno to nije dobro rješenje.

“Banjaluka bukvalno  funkcioniše u 2. ulice, u glavnoj i ulici gde je stara autobuska stanica.  Rješenje za rasterećenje saobraćaja bi bilo da se u te dvije ulice napravi kružno kretanje, jedna u jednom smijeru, a druga u drugom”, rekao je predsjednik udruženja Zdravko Ivić.

Inače, Ulica kralja Petra Prvog Karađorevića u prosjeku bude zatvorena 20-tak puta godišnje.

Oštriji kriterijumi

Sandić je najavio da će Grad pooštriti kriterijume za zatvaranje glavne ulice.

“Činjenica je da su do sada olako izdavane dozvole za zatvaranje ulice, i to ubuduće neće biti tako, svaki zahtjev će biti detaljno razmotren i samo u opravdanim slučajevima će saobraćaj biti obustavljen jer desi se da na nekim manifestacijama bude tek desetak posjetilaca, kao što je bilo prošle sedmice, a dozvoli se blokiranje ulice”, rekao je Sandić.

Da li treba zabraniti saobraćaj u centru grada?

Dobro rješenje za porodičnu šetnju

“Bilo bi dobro da se nedjeljom zatvori ulica, kada su porodice inače na okupu, kada šetaju i provode vrijeme zajedno. I sama sam vozač i mislim da to ne bi bio veliki problem vozačima, a oko glavne ulice ima mnogo parking mjesta gde se može ostaviti auto”, riječi su Ane Bojanić.

Kružno kretanje

“Mislim da bi bolje rješenje bilo da se uvede kružno kretanje, odnosno jednosmjerni prolaz ulicama oko centra grada, onda bi glavna ulica mogla uvijek biti šetališna zona. Tako je regulisan saobraćaj i u mnogim evropskim, mislim da to nije loše”, kaže Dejan Radojičić.

Korzo atrakcija

“Nekada je to bila tradicija u Banjaluci, šetali smo korzom i bilo bi vrlo lijepo i korisno i sada da se u popodnevnim terminima zatvori ta ulica. Banjaluka ima još mjesta za šetanje, ali ovo je nekada bila lijepa tradicija”, rekla je Gordana Zarić.

Izvor: blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/grad-banjaluka-razmatra-ideju-da-centar-zatvori-za-automobile/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])