Suze za 12 zvjezdica nisu presušile

Objavljeno: 20. 5. 2017 u 13:22h

Tih dana sam proživljavala pakao. Bila sam spremna dati sve da zaštitim svoju djevojčicu, ali nije bilo načina. Moja malena Dušana umrla je 7. juna, jer njena nejaka pluća nisu mogla sama da se izbore za kiseonik.

Ovako najtužniju priču proteklog rata, koja je dirnula mnoga srca, drhtavim glasom počinje majka jedne od 12 banjalučkih zvjezdica Dragica Komljenović iz Kneževa. Njena djevojčica rođena 24. maja 1992. godine umrla je, kao i ostalih 11 beba, zbog nedostatka kiseonika u inkubatoru u banjalučkom Kliničkom centru.

Prva beba preminula je 22. maja, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba, jer je bio prekinut koridor prema Srbiji kroz Posavinu i onemogućena dostava kiseonika kopnenim putem iz Srbije. Jedinu mogućnost transporta, vazdušnim putem, onemogućio je Savjet bezbjednosti UN zabranom avionskih letova u BiH.

Komljenovićeva, koja će sa ostalim majkama u ponedjeljak doći u Banjaluku, gdje će biti obilježeno 25 godina od stradanja 12 malih anđela, kaže da je bol i poslije četvrt vijeka jak kao prvog dana.

“Ne postoji riječ kojom bih opisala ovaj bol. Svake godine, ovaj mjesec nas dodatno protrese, a najviše me rastuži kada sin i kćerka po povratku sa molitve kažu: “Upalili smo svijeću svojoj pokojnoj seki” – kazala je Komljenovićeva i dodala da njeni ukućani često zaplaču zbog njihove zvjezdice.

To je bio i najteži period u životu Željke Tubić, sekretara Udruženja “12 beba”, koje su osnovale majke umrlih zvjezdica kako bi pomogle bolesnoj djeci širom Srpske.

“U martu ove godine preminula je majka jedne banjalučke zvjezdice Živka Knežević, koja je bila samohrani roditelj maloljetnih sina i kćerke” – rekla je Tubićeva.

Dodala je da ova djeca žive kao podstanari, zbog čega članice Udruženja planiraju da pokrenu humanitarnu akciju kako bi im pomogli.

“Kćerka je, zahvaljujući vlastima RS, zaposlena, ali je toj djeci neophodan krov nad glavom” – kazala je Tubićeva.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović naglasio je da je nedopustivo da za ovaj zločin niko nije odgovarao.

“Ne želimo da zloupotrebljavamo ovu tragediju, već da ukažemo na to da se ne smije zaboraviti stradanje tek rođene djece izazvano krajnjom bezobzirnošću, prije svega, međunarodnog faktora” – naglasio je Mitrović.

On je podsjetio da je jedna od beba rođena u tom periodu Slađana Kobas, zbog posljedica koje je ostavio nedostatak kiseonika, preminula 2005. godine, a Marko Medaković živi sa teškim psihofizičkim posljedicama.

Osim Dragičine i Željkine bebe, umrla su i novorođenčad Zilhe Delić, Milene Sandić, Safete Medić, Nađe Puškar, Živke Knežević, Dragoslave Jaćimović, Fatime Dedić, Dušanke Đukić, Majde Đuran i Grozde Rauš.

Spisak

Nedeljko Mitrović je istakao da Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica izrađuje spisak djece koja su na bilo koji način stradala u ratu.

“Spisak još nije konačan, a do je sada popisano više od 1.000 djece. Taj spisak, kao i popis svih stradalih lica u RS, trebalo bi da bude sačinjen do kraja godine” – rekao je Mitrović.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/suze-za-12-zvjezdica-nisu-presusile/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])