Pet godina od avionske nesreće u Zalužanima: Nebeski tim ostavio vječne uspomene

Objavljeno: 19. 5. 2017 u 12:39h

“U našim srcima i mislima bilo je samo nebo, a letenje naša najveća ljubav. Srđana, Stefana, Alena, Nemanju i Nikolu ta ljubav odvela je vječno na nebo, ono nebo o kojem su toliko maštali. Počivajte u miru, drugari, bićete zauvijek u našim srcima.”

Poručili su to juče članovi Padobranskog kluba Banjaluka, koji će se sutra, zajedno sa porodicom nastradalih mladića, okupiti na mjestu tragedije u Zalužanima, da bi upalili svijeće i prisjetili se te nedjelje, kad se crni oblak nadvio nad Banjalukom. Mlade živote prekinuo je pad “cesne” neposredno nakon polijetanja, koju je potom progutao plamen 20. maja 2012. godine. Sve se to odigralo pred očima njihovih roditelja i prijatelja, koji su zauvijek zavijeni u crno i koji se i danas, pet godina nakon tragedije, pitaju ko je kriv za smrt njihovih najmilijih.

Prisjećajući se svojih drugara jedan od članova ovog kluba Zoran Kovačević je istakao da mu najteže pada to što ni pet godina nakon tragedije nije utvrđen tačan uzrok pada aviona.

“Bili smo jako vezni jedni za druge, s obzirom na samu prirodu sporta kojim se bavimo, koji je prilično rizičan i opasan. Alen, moj veliki drug, kojeg više nema, bio je iskusni pilot, koji je iza sebe imao mnogo sati letenja. Nikoli i Srđanu, dječacima koji su obećavali da će biti dio naše ekipe, to je trebalo da bude prvi skok padobranom”, ispričao je Kovačević.

Dodao je da su Nemanja i Stefan bili dugogodišnji članovi ovog kluba, sa kojima je prošao sve i svašta. Bila je to, ističe Kovačević, ekipa kakva se više ne sastavlja.

I gotovo pet godina kasnije jedino je Alenov otac Zlatko Crnalić juče smogao snage da govori o tragediji. Toga kobnog 20. maja Crnalić je bio na putu, a prije nesreće sa Alenom se, kaže, čuo putem telefona. Ni slutio nije šta će se desiti.

“Vijest o nesreći za sve nas je bila veliki šok. To je gubitak koji se ne može nadoknaditi”, prošaputao je Crnalić, dodajući da bi njegov Alen danas imao 29 godina.

U Tužilaštvu BiH su samo istakli da je istraga u toku, kao i da očekuju da će uskoro biti riješeno pitanje troškova stručnog vještačenja, koje je zatraženo dok je predmet još bio u Okružnom tužilaštvu Banjaluka.

“Nakon toga će moći biti donesena tužilačka odluka protiv odgovornih osoba”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Da je njihov duh i dalje prisutan i da se njihovi snovi neće ugasiti potvrđuje niz aktivnosti, koje se organizuju svake godine. Prema riječima nastavnika padobranstva u ovom klubu Rade Čajića, i ove godine će na sportskom aerodromu Zalužani u Banjaluci 3. i 4. juna biti održan Memorijalni kup “Pet zvijezda”.

“Na ovaj način želimo da očuvamo sjećanja na naše nastradale članove i tako im odamo poštu”, rekao je Čajić.

Dodao je da će u skladu sa tim pripremama u petak, 26. maja, na istom mjestu biti održan i trening kamp. Sport kojim su se bavila petorica nastradalih mladića, članova Padobranskog kluba Banjaluka, je samo za hrabre i velikog srca, zbog čega su ih njihovi sugrađani nazvali “kraljevima neba”.

ALEN CRNALIĆ (24) je još s 18 godina položio ispit za jedriličarsku dozvolu, a od svoje 21 godine posjedovao je dozvolu sportskog pilota aviona i imao je 85 sati naleta na jedrilicama, a na avionima 200.

STEFAN KARANOVIĆ (24) osim instruktora padobranstva bio je i student informatike, svi su imali samo riječi hvale za njega. Mnogima je bio omiljeni drug.

NEMANjA GORONjA (32) bio je tandem master i nastavnik padobranstva. Povodom obilježavanja 60. godišnjice padobranstva u Banjaluci i BiH, Goronja je tada izveo 60 skokova u jednom danu.

Mladi sportisti NIKOLA STEVIĆ (19) i SRĐAN KOSIĆ (18) nakon završene obuke tog kobnog dana trebalo je da izvedu prve skokove padobranom.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/pet-godina-od-avionske-nesrece-u-zaluzanima-nebeski-tim-ostavio-vjecne-uspomene/||claudebot