Banjaluka: Osobe sa civilnim invaliditetom u RS u veoma lošem položaju

Objavljeno: 18. 5. 2017 u 09:25h

Predstavnici udruženja osoba sa civilnih invaliditetom danas su u Banjaluci ukazali na loš položaj u kojem se nalaze.

Na press konferenciji koja je održana u Banjaluci govorili su predstavnici Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske, Saveza  gluvih i nagluvih Republike Srpske, Skupštine Saveza distrofičara Republike Srpske, Saveza Savez paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida Republike Srpske, Saveza  slijepih Republike Srpske.

Svi su oni jasno uputili javnosti i nadležnima poruku da se nešto hitno mora uraditi da se poboljša položaj osoba sa invaliditetom.

Predstavnici Saveza organizacija osoba sa invaliditetom Republike Srpske u pisanom dokumentu traže što hitnije donošenje zakona o organizacijama osoba sa invaliditetom Srpske, te obezbjeđivanje redovnosti sufinansiranja planiranih programskih aktivnosti Udruženja od javnog interesa i njihovih članica iz grantova namijenjenih za tu podršku, u skladu sa zakonskim odredbama.

Gospova Rađen-Radić, sekretar Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske rekla je da su zakonske promjena koje su se desile u proteklih desetak godina dovele do toga da je položaj osoba sa invaliditetom sve lošiji.

“Od Vlade RS tražimo da u definisanju i provođenju svojih politika stave civilna lica u ravnopravan položaj sa ostalim učesnicima budžeta, jer bi se na taj način poboljšo način života naših članova. Riječ o članovima koji dolaze iz 85 lokalnih organizacija koje djeluju u RS i 7980 članova. Ovom broju trebaju se dodati osobe koje nisu učlanjene u udruženja ili osobe koje žive u opštinama u kojima ne postoje udruženja”, rekla je Rađen-Radić i dodala je da se nada partnerskom odnosu sa nadležnim.

Ona je rekla da su Savezi organizacija lica sa invaliditetom nekoliko puta prije tri mjeseca zatražili prijem kod predsjednika Vlade Republike Srpske.

“Od predstavnika Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske imamo posredno informaciju da je premijerka voljna da nas primi, ali još nemamo ništa napismeno i nemamo konkretnu informaciju o tome”, dodala je Gospova Rađen-Radić.

Predstavnici Udruženja i Saveza rekli su da im je život zaista težak i dat raže razumijevanje od nadležnih. Danas su javnosti predstvili i prioritete za unaprijeđenje statusa osoba sa invaliditetom i organizacija OSI od javnog interesa pri Ministarsvu zdravlja i socijalne zaštite.

Od prioriteta izdvajaju: podršku osobama sa invaliditetom koja se zbrinjavaju u sistemu socijalne zaštite, podršku organizacijama OSI od javnog interesa za RS, kao I donošenje Zakona o organizacijama OSI RS.

Jedva od stvari koja se traži jeste uvođenje prava na invalidninu koja bi se pored postojeće naknade za pomoć i njegu drugog lica sastojala i od naknade za ličnu invalidninu i naknade za ortopedski dodatak.

“Time bi se poboljšao društveni, socijalni i ekonomski položaj ove marginalizovane grupe i donekle približio pravima ostalih OSI koja se zbrinjavaju u drugim sistemima. Uspostavili bi tako određen balans sa OSI koja u neposrednom okruženju, a koja se takođe zbrinjavaju u sistemu socijalne zaštite”, ističu predstavnici udruženja osoba sa civilnih invaliditetom.

U narednom periodu predstavnici Udruženja nadaju se saradnji sa predstavnicima vlasti i da će imati sastanak sa premijerkom vlade RS.

Izvor: 6yka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-osobe-sa-civilnim-invaliditetom-u-rs-u-veoma-losem-polozaju/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])