Ušče Suturlije u Vrbas se crni od škobalja

Objavljeno: 12. 5. 2017 u 17:01h

Ušće Suturlije i Vrbas prethodnih dana bilo je zacrnjeno od ogromne količine ribe škobalj, koja se prethodnih dana mrijestila na ovom mjestu.

Radnici Sportsko-ribolovnog društva Banjaluka, koji za vrijeme mrijesta čuvaju rijeke od krivolovaca, ostali su u čudu kada su zatekli ušće prekriveno desetinama hiljada primjeraka ove vrste ribe. Da ovaj prirodni fenomen bude veći, riba je bila daleko teža od uobičajene, a nailazili su i na primjerke od tri kilograma.

Koordinator čuvarske službe u SRD Banjaluka Marinko Popović kaže da za 20 godina rada nije vidio ništa slično.

“Ovolike količine ribe, gdje veliki je broj primjeraka težak rekordna tri kilograma, za vrijeme mrijesta su nezabilježene. Pravi fenomen prirode. Škobalj se inače najviše mrijesti u Vrbanji. U Suturliji i Vrbasu je razmnožavanje u manjim količinama i u više intervala od marta do maja. Ove godine je specifična situacija, jer je riba dugo čekala na mrijest, odnosno čekala je povoljnu vodu. Ženke su ispustile milione jajašaca, pa možemo očekivati rijeke bogatije škobaljem”, kazao je Popović.

Istakao je da je ovakvo stanje rezultat rada čuvarske službe.

“Nas trojica čuvara smo dežurali u tri smjene i bukvalno spavali pored rijeka. Pomagalo nam je i devet volontera. Naša služba je zadužena za čuvanje oko 100 kilometara obale Vrbasa, od jezera Bočac do Trna, Vrbanju čuvamo do Zelenog vira, a zaduženi smo i za jedan dio rječica. Zatekli smo samo jedno lice u krivolovu, a izvadili smo i jednu vršu, koju je neko postavio”, kazao je Popović.

Objasnio je da se broj krivolovaca smanjio, a naročito u 2017. godini.

“To je tako jer su kazne pooštrene i iznose od 300 do 900 KM za ribolovce bez dozvole. Ipak, moram da kažem da ima pojedinaca koji se krivolovom bave na razne načine, postavljanjem zamki za ribe, koje mi čuvari teško možemo uočiti ili doći do njih”, rekao je Popović.

Ove godine planiraju da vode Vrbasa poribe sa oko 500.000 primjeraka riblje mlađi.

“U našem mrestilištu u Klašniku proizvedemo 300.000 komada potočne pastrmke. Nešto ćemo pustiti u Vrbas, a nešto pokloniti okolnim društvima. Mislim da je bolje očuvati riblji fond u toku mrijesta nego puštati u rijeke mlađ”, zaključio je Popović.

Riblji fond

Marinko Popović ističe da na Vrbasu još nije urađena takozvana riblja osnova, koja pokazuje koliko ima riba po vrstama i brojnosti.

“To treba da uradi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Po mojim iskustvima, mogu reći da je škobalj najbrojniji, tu odmah su i druge vrste – klen, mrena, pastrmka i lipljen”, kazao je Popović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/usce-suturlije-u-vrbas-se-crni-od-skobalja/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot