Protesti u Banjaluci: “Bolje vi pokažite stranačku, nego mi građansku neposlušnost” (Foto)

Objavljeno: 11. 5. 2017 u 12:36h

Radnici ArcelorMittala iz Prijedora okupili su se danas u Banjoaluci i krenuli u protestnu šetnju od Trga Krajine do zgrade Narodne skupštine RS-a kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog odluke Vlade RS-a da prihvati ponudu kompanije Israeli Investment Group Inc za kupovinu 64,9 posto Rudnika željezne rude (RŽR) Ljubija.

Istovremeno, na ovaj način pokušavaju još jednom upozoriti zastupnike u NSRS-u da “dobro razmisle” prije nego što budu glasali za ovaj prijedlog odluke koji će se na sjednici naći sljedeće sedmice.

Oni su u više navrata poslali poruku da je bolje da “zastupnici pokažu stranačku neposlušnost, nego da oni pokažu građansku neposlušnost”.

Njih oko 500 došli su danas u Banjuluku sa desetak autobusa, obučeni u radne uniforme i sa šljemovima na glavi.

Kompanija Israeli Investment Group Inc je ponudila 92 miliona KM za kupovinu 64,9 posto akcija državnog kapitala u Rudniku željezne rude (RŽR) Ljubija, a ArcelorMittal 63,6 miliona maraka.

Izraelska kompanija se obavezala da će zadržati postojeći broj radnika koji imaju ugovor na neodređeno vrijeme te da će u narednom trogodišnjem periodu zaposliti još 320 radnika. Naveli su i da će zadržati postojeću djelatnost rudnika i njegovih zajedničkih preduzeća te da će proširiti djelatnost na transport i vađenje gline.

Što se tiče garancija, ova kompanija je izrazila spremnost da uplati depozit nakon što Narodna skupština RS-a da saglasnost na odluku Vlade RS-a o izboru kupca, a naveli su i da su spremni dati bezuslovnu bankarsku garanciju, naplativu na prvi poziv koja bi iznosila minimalno 20 posto od vrijednosti investicije.

S druge strane, ArcelorMittal je spreman da izdvoji 63,6 miliona KM za kupovina akcija rudnika, a u ponudi navodi i da će u modernizaciju i razvoj tri ležišta (Omarska, Tamošnica i Ljubija) u narednih deset godina investirati 63 miliona KM. Obavezali su se da će zadržati postojeći broj radnika i dodatno zaposliti još 300 ljudi.

Ponude Israeli Investment Group i ArcelorMittala Vlada RS-a je dva puta povlačila sa dnevnog reda Narodne skupštine RS-a, nakon čega su se ove kompanije odlučile da dostave i treću ponudu.

Odluka Vlade RS-a da prihvati ponudu izraelske kompanije, izazvale su nesuglasice u vladajućoj većini jer se DNS, SNSD-ov i SP-ov koalicioni partner protivi prodaji.

Otkada je prijedlog odluke o prodaji dijela državnog kapitala u RŽR Ljubija upućen u parlamentarnu proceduru, traju lobiranja da se osigura skupštinska većina, a opozicija tvrdi da su se nekim zastupnicima nudile i pare da daju podršku za prodaju, što u SNSD-u oštro odbacuju.

Izvor: Faktor.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/protesti-u-banjaluci-bolje-vi-pokazite-stranacku-nego-mi-gradansku-neposlusnost-foto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot