Pljačka banke: Specijalac iz Banjaluke oslobođen optužbi

Objavljeno: 11. 5. 2017 u 10:50h

Bivši specijalac MUP-a Republike Srpske Ostoja Savić (36) iz Banjaluke oslobođen je optužbi u Vrhovnom sudu RS da je u maju 2008. godine Radenku Stojanoviću zvanom Rađa pomogao da pobjegne nakon pljačke 1,073 miliona KM iz trezora banjalučke Balkan investment banke.

“Sudsko vijeće je nakon odluke Ustavnog suda BiH zaključilo da je u ovom slučaju došlo do zastare krivičnog djela. Zbog toga je odbačena optužba protiv Savića” – rekla je sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Ovu odluku Vrhovni sud je donio poslije nekoliko ponovljenih suđenja i ukinutih presuda u posljednjih devet godina.

Savić je posljednji put osuđen u Vrhovnom sudu RS na tri mjeseca zatvora 19. maja 2014. godine. Ovu presudu ukinuo je Ustavni sud BiH 15. februara ove godine i naložio Vrhovnom sudu RS da donese novu odluku.

Savić, koji je bio komandir “A tima” Specijalne jedinice MUP-a RS, zbog pomaganja pljačkašu do sada je dva puta osuđivan, a jednom oslobađan. Prvi put je osuđen u banjalučkom Okružnom sudu u decembru 2008. godine na pet mjeseci zatvora. Vrhovni sud je uvažio žalbu njegove odbrane i ukinuo tu presudu. Na ponovljenom suđenju u Vrhovnom sudu 26. maja 2009. godine utvrđeno je da u radnjama Savića nije bilo krivičnog djela, pa je on oslobođen. Na ovu presudu žalbu je uložilo tužilaštvo, pa je održano novo suđenje na kojem su Saviću izrečena tri mjeseca zatvora.

Prema optužbi koja je sada odbačena, Savić je nakon što je Stojanović ukrao novac iz trezora banke, putem telefona stupio u kontakt sa Latifom Ramićem iz Sanskog Mosta sa kojim je dogovorio prebacivanje i smještaj pljačkaša u ovaj grad. Stojanovića su uhapsili pripadnici MUP-a FBiH 29. juna 2008. godine i on je tada ranjen prilikom pokušaja bjekstva.

Radenko Stojanović Rađa, koji je u vrijeme pljačke bio vođa smjene u Službi obezbjeđenja Balkan investment banke, 25. septembra 2009. godine osuđen je na deset godina zatvora poslije priznanja krivice na glavnom pretresu u Okružnom sudu. On je novac ukrao 25. maja 2008. godine. Prilikom hapšenja on je ranjen. Ukradeni novac nije pronađen.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/pljacka-banke-specijalac-iz-banjaluke-osloboden-optuzbi/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])