Dva miliona KM za zapošljavanje u Banjaluci

Objavljeno: 5. 5. 2017 u 16:56h

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će Vlada Srpske obezbijediti dva miliona KM kroz dvije tranše, po milion godišnje, kao podršku za zapošljavanje stotinu ljudi u Banjaluci ove i stotinu naredne godine u kompaniji “NCR” Banjaluka.

“Riječ je o ulaganjima po milion KM tokom dvije godine, a povrat koji mi očekujemo u roku od tri godine kroz poreze i doprinose iznosi tri i po miliona KM”, pojasnila je premijer Srpske novinarima u Banjaluci nakon potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava za realizaciju programa podrške zapošljavanju u oblasti usluga koje su predmet međunarodne trgovine sa kompanijom “NCR”.

Ugovor su potpisali ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić i zamjenik direktora ovog preduzeća Vladan Živanović.

Cvijanovićeva je poručila da je riječ o isplativoj investiciji, kojom se daje podrška zapošljavanju, gdje će se kroz plate radnika, poreze i doprinose vratiti veći iznos od uloženog.

“U tome vidimo perspektivu i zato smo se rukovodili podrškom koju daje Vlada Srbije, jer je ova kompanija nedavno potpisala novi ugovor koji bi podrazumijevao dodatnih 1.700 radnika koji će raditi u Srbiji. Naše ambicije su da to slijedimo, iako mi nećemo moći postići taj broj radnika, jer u tom smislu nismo ni uporedivi sa Srbijom. Očekujemo da će biti zaposleno više od 200 radnika, koliko je predviđeno ugovorom”, naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, dugoročni planovi i razgovori koje vode Vlada Srpske i ovo preduzeće odnose se na obezbjeđivanje nekoliko godina kontinuiteta i pozicioniranja na tržištu, te stvaranja baze kroz upošljavanje određenih kadrova.

“Cijenim i da će saradnja sa našim univerzitetima doprinijeti da imamo kvalifikovane ljude koji će moći raditi u okviru jedne globalne mreže, za nas djelatnosti koja je nepoznata, jer takve aktivnosti nema u BiH, niti je posebno prisutna u cijeloj regiji, zbog čega smo na neki način lideri zbog čega sam zadovoljna”, zaključila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je potpisivanjem ugovora Srpska potvrdila da je dio globalne aktivnosti koje sprovodi ova respektabilna kompanija, podsjećajući da su kontakti sa “NCR” počeli još 2015. godine posredstvom Predstavništva Srpske u Vašingtonu.

“Tada je to izgledalo kao veliki san da ćemo ući u aranžman koji bi trebalo da doprinese otvaranju novih radnih mjesta, ali i pozicioniranju Republike Srpske u okviru jedne globalne mreže i poslovnih aktivnosti iz ovog domena”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona smatra da je riječ o dobro plaćenim radnim mjestima s obzirom na obavezu koja je predviđena ugovorom da 25 odsto kadra bude visokoobrazovano.

“Ovo je važan poduhvat i zadovoljni smo što smo u prilici da započnemo ovako dobru saradnju i stvorimo solidnu osnovu za buduću saradnju sa jednom ovako moćnom i svjetski priznatom kompanijom, koja je 2016. godine ostvarila prihod od 6,5 milijardi dolara”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da će, prema potpisanom ugovoru, Vlada obezbijediti podsticaje u visini od 10.000 KM po radniku, za 200 radnika, odnosno ukupno dva miliona KM.

“Pola iznosa biće isplaćeno ove godine, a naredne godine, kada bude postignuta puna zaposlenost od 200 radnika, isplatićemo i drugi dio sredstava. Na taj način podstičemo da dođe do realizacije ovog posla”, dodao je Komić.

Prema njegovim riječima, objektivna računica pokazuje da će ulaganje Vlade kroz poreze i doprinose biti vraćeno.

“Očekujemo da se nastavi ovaj trend i da ovo bude dugoročan posao, a onda će efekti biti sve veći”, smatra Komić.

On je naglasio da će ovi podsticaji doprinijeti povećanju konkurentnosti Republike Srpske u odnosu na okruženje i privlačenju specifičnih investitora.

“S ciljem obostrane zaštite interesa, ugovorom između Vlade Srpske i ‘NCR’ Banjaluka definisano je da se u naredne dvije godine zaposli 200 radnika, od čega 25 odsto njih sa visokom stručnom spremom i trenutno planiranom prosječnom bruto platom novozaposlenih radnika 1.512 KM, odnosno u iznosu koji je jednak ili veći od prosječne bruto plate u Republici Srpskoj”, dodao je Komić.

On je dodao da se ovim ugovorom kompanija obavezala da ne smanjuje broj zaposlenih u periodu od tri godine od dostizanja pune zaposlenosti /200 radnika/.

“Ovaj ugovor je i poruka da je Srpska pogodno i poželjno mjesto za investiranje. Ulazak respektabilne američke kompanije na tržište Srpske je i pokazatelj sigurnosti poslovanja na ovom području, jer je to znak da su zadovoljeni visoki standaradi”, smatra Komić.

Zamjenik direktora kompanije “NCR” Banjaluka Vladan Živanović rekao je da se ova kompanija, kao lider u domenu usluga softverske prirode i tehnološka kompanija koja postoji više od 130 godina, današnjim ugovorom obavezuje na dugoročno prisustvo u regionu.

“Naše operacije u Beogradu su prešle 2.000 zaposlenih. Prošlog mjeseca potpisali smo još jedan ugovor u Beogradu kojim će naše operacije u naredne tri godine da dovedu do 3.700 zaposlenih i onda je bilo logično da posmatramo cijeli region i pokušamo identifikovati mlade, talentovane i obrazovane, koji su spremni da se pridruže kompaniji kao što je naša”, pojasnio je Živanović.

Prema njegovim riječima, zaposleni će pružati podršku iz centra u Banjaluci koji će biti nominalno opredjeljen da radi softversku podršku tehnološke prirode za korisnike kompanije iz domena usluga koje će biti pružane na globalnom nivou.

On je istakao da je ova kompanija došla u Srpsku da bi ostala, a ugovorna obaveza je da budu prisutni barem pet godina.

“Urađene su neke pripremne radnje, registrovali smo kompaniju, tako da sada slijedi operativni dio posla u kojem ćemo biranjem kadrova i kreiranjem programa edukacije doći do toga da možemo vrlo brzo pružati operacije. Rezultati će se moći vidjeti već u narednih nekoliko mjeseci”, naglasio je Živanović.

Američka kompanija “NCR”, čije je sjedište u DŽordžiji, ima tradiciju dugu 130 godina, a širom svijeta zapošljava više od 32.000 ljudi.

Prihod kompanije u 2015. godini bio je 6.373 milijardi dolara /43 odsto od proizvoda i 57 odsto od usluga/, dok je prihod u prošloj godini bio veći za tri odsto i iznosio je 6.540 milijardi američkih dolara.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/dva-miliona-km-za-zaposljavanje-u-banjaluci/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])