Banjaluka: Odzvonilo besplatnom parkiranju na pet lokacija

Objavljeno: 4. 5. 2017 u 10:26h

Naplata parkiranja vozila biće uvedena na pet novih lokacija i to na parkiralištu kod Gradskog mosta i u ulici Brace Potkonjaka u Obilićevu, u ulicama Vojvode Momčila i Meše Selimovića na Bulevaru i Stevana Mokranjca u Novoj varoši.

Time će u sistem naplate u kojem se trenutno nalazi 61 parking i dvije javne garaže sa ukupnim kapacitetom od 4.700 mjesta biti uključeno dodatnih 250 parking mjesta.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve su potvrdili da su pri kraju pripreme za uvođenje naplate parkiranja na navedenim lokacijama koji će biti svrstani u drugu tarifnu zonu gdje je jedan sat parkiranja  0,50 KM a cjelodnevna karta tri KM.

“Na pojedinim parkiralištima naplata se uvodi na zahtjev građana koji tu žive, poput parkirališta u ulici Stevana Mokranjca. Problem je što svakodnevno vozila ostavlja veliki broj vozača čija se radna mjesta nalaze u blizini i koji na taj način izbjegavaju plaćanje parkinga. Time stanarima zauzimaju prostor”, rekli su u ovom odjeljenju.

Istakli su da je kontrolisano korišćenje prostora  osnovna uloga uvođenja naplate parkiranja.

“Na taj način s jedne strane želimo omogućiti što većem broju korisnika da parkiraju vozilo i obave ono zbog čega su došli. S druge strane, sprovodimo regulativne mjera u stambenim zonama u kojima je prisutan problem parkiranja od strane zaposlenog stanovništva”, rekli su u Odjeljenju.

Podsjetili su da svi koji žive u zonama u kojim je uvedena naplata parkiranja mogu koristiti povlašćenu kartu koja iznosi oko četiri KM mjesečno, odnosno 50 KM godišnje.

“Takođe, u proteklom mjesecu su pojačane kontrole nepropisnog parkiranja kod Privredne komore, Muzeja savremene umjetnosti RS i na drugim lokacijama u centralnom gradskom području, a koje će se intenzivirati i proširiti tokom ovog mjeseca”, kazali su u ovom odjeljenju.

Lani je na gradskim parkinzima zabilježeno je 2,9 miliona parkiranja, što predstavlja povećanje od 10 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Banjalučanka Biljana Đorđić smatra da će uvođenje naplate na ovim lokacijama smanjiti gužve na parkinzima ali da treba naći dugoročno rješenje za problem hroničnog nedostatka parking mjesta u gradu.

“U Obilićevu ili Novoj varoši fizički nema mjesta za izgradnju novih parkinga pa bi bilo dobro kada bi gradske vlasti planirale izgradnju  parking garaža u tima naseljima”, kazala je Đorđićeva.

Nulta zona u centru

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve najavili su da će uskoro početi primjena nulte zone parkiranja u užem centru grada na lokacijama kao što je Gajeva ulica, Ivana Franje Jukića, dijelu Srpske i na parkingu “Kraš”.

“Dobili smo rješenje o dodjeli broja za SMS plaćanje parkiranja ali je potrebno da obavimo određene pripreme prije nego što počnemo sa primjenom ove promjene”, rekli su u ovom odjeljenju. U nultoj zoni parkiranje vozila biće vremenski ograničeno na dva časa.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-odzvonilo-besplatnom-parkiranju-na-pet-lokacija/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])