U Banjaluci uništeno 2.315 komada malog oružja i lakog naoružanja

Objavljeno: 3. 5. 2017 u 16:12h

Vlasti u Bosni i Hercegovini su organizovale uništavanje 2.315 komada malog oružja i lakog naoružanja (SALW) i 3.344 dijelova i komponenti ovog oružja u topionici Jelšingrad u Banjaluci.

Preciznije, ova aktivnost koja je finansirana od Evropske unije i podržana od UNDP SEESAC-a i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), omogućila je uništenje 996 komada dugih i 1.319 komada kratkih cijevi.

Uništeno vatreno oružje i komponente ovog oružja su konfiskovale policijske agencije u Bosni i Hercegovini u sklopu njihovih aktivnosti provedbe zakona. Uništavanje su organizirale četiri policijske agencije u Bosni i Hercegovini i u saradnji sa Koordinacionim odborom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina je uništila 1.008 komada SALW-a 9. jula prošle godine, u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana uništavanja oružja.

Finansiran od Evropske unije, SEESAC će implementirati niz aktivnosti u regionu doprinoseći sprečavanju proliferacije i kontroli SALW-a u periodu 2017. – 2019. godine, kroz odluku Vijeća Evrope (CFSP) 2016/2356.

Jedan od načina smanjenja rizika od proliferacije SALW-a je smanjenje značajnih zaliha naoružanja i municije u jugoistočnoj Evropi. Imajući ovo u vidu, podrška vlastima u jugoistočnoj Evropi da unište svoje viškove naoružanja, konfiskovani SALW i pripadajuću municiju je ključna komponenta SEESAC-ovog projekta.

Od 2002. godine, SEESAC je pomogao uništavanje 300.000 komada malog oružja na području jugoistočne Evrope.

Izvor: Klix

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/u-banjaluci-unisteno-2-315-komada-malog-oruzja-i-lakog-naoruzanja/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])