Indeks Fakulteta bezbjednosti u žiži interesovanja budućih studenata

Objavljeno: 3. 5. 2017 u 15:03h

Svršenim srednjoškolcima ove godine najteže će biti da dođu do indeksa Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci, jer je broj zainteresovanih za ovaj studij već sada i do tri puta veći od predloženog broja slobodnih mjesta za upis, a slična situacija se očekuje i na medicini.

To potvrđuju i podaci iz prijedloga upisnih kvota za 2017/18. godinu, koji je u četvrtak usvojio Senat Univerziteta u Banjaluci, i poređenje sa željama koje su maturanti iznijeli.

U okviru manifestacije “Dani otvorenih vrata” koja je nedavno organizovana na banjalučkom Univerzitetu, oko 2.300 maturanata se izjasnilo čiji indeks želi. Međutim, predložene kvote sa fakulteta nisu pratile želje budućih brucoša.

Prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Banjaluci Strain Posavljak kaže da je nesrazmjernost uočena na mnogim fakultetima.

“Na Pravnom fakultetu predlažu upis 460 studenata, a za njihove studije zainteresovano je 139 maturanata. Slična situacija je i na Prirodno-matematičkom fakultetu koji će imati 370 slobodnih mjesta, a 193 srednjoškolca žele njihov indeks” – objašnjava Posavljak.

Ipak, to ne znači, kako dodaje Posavljak, da je ovo konačan broj onih koji žele da upišu pomenute studije, jer ove ankete nisu popunili svi maturanti.

“Najveće borbe vladaju za upis na ekonomske i pravne nauke, jer njihovih studijskih programa ima mnogo na privatnim fakultetima. Kod tehničkih fakulteta je drugačije, jer ih nema u okviru privatnih univerziteta. Tako je Mašinski fakultet planiralo da upiše 190 brucoša, a za njega su zainteresovana već 182 maturanta” – objašnjava Posavljak.

Slična situacija je i na Elektrotehničkom fakultetu, koji planira da upiše 276 studenata, a njegov indeks bi u ovom trenutku voljelo da dobije 239 svršenih srednjoškolaca.

“Medicina je svake godine u žiži interesovanja. Ove godine planiran je upis 172 studenta, a interesovanje za ovaj studij već je pokazalo njih 290” – ističe Posavljak.

Uz medicinu, izuzetno zanimljiv biće, kako naglašava Posavljak, i Fakultet bezbjednosnih nauka, gdje je u planu upis 50 studenata, a 150 je zainteresovanih.

Za novu akademsku godinu banjalučki Univerzitet predložio je 3.460 slobodnih mjesta za upis, od kojih bi se 1.124 studenta školovala iz budžeta. Zeleno svjetlo za ovaj prijedlog treba da da i Vlada RS.

Da fakultetska diploma više nije garancija za dobijanje posla, najbolje zna 13.231 nezaposleni sa visokom stručnom spremom u RS. Među njima najduže na posao čekaju profesori filozofije i sociologije.

Stručnjaci objašnjavaju da za ovim kadrovima vlada veoma malo interesovanje na tržištu rada. Zbog toga onima koji žele odmah da rade, a ne da radni vijek provedu čekajući na posao u struci, kao rješenje ostaje da pametno izaberu budući poziv ili da se kasnije prekvalifikuju.

U Zavodu za zapošljavanje RS kažu da prosječna dužina čekanja na posao isključivo zavisi od stepena stručne spreme, zanimanja, ali i potrebe poslodavaca.

“U okviru sedmog stepena stručne spreme poslodavci najviše traže profesore matematike i fizike. Oni koji posjeduju diplome tih fakulteta na radno mjesto u prosjeku čekaju oko dva mjeseca” – podaci su Zavoda.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/indeks-fakulteta-bezbjednosti-u-zizi-interesovanja-buducih-studenata/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])