Socijalisti će platiti troškove protesta za 1. maj

Objavljeno: 29. 4. 2017 u 16:47h

Socijalistička partija će platiti troškove održavanja skupa radnika koje organizuje Savez sindikata Republike Srpske 1. maja u Banjaluci.

Ovo je potvrdio predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić .

“Socijalistička partija je donijela ovakvu odluku jer smatra da je Prvi maj, dan kada se radnici okupljaju da iskažu svoj stav o položaju u društvu i podsjete da je borba za bolji položaj radnika proces koji traje i trajaće”, rekao je Đokić.

Kako se navodi u saopštenju SP, on je dodao da je ova partija uvijek imala razumjevanje za sindikalnu aktivnost i da je saradnja sa sindikatom kroz istoriju mjenjala odnos poslodavaca prema radnicima u cijelom svijetu.

Đokić je zaključio da se ne smije zaboraviti istorijski značaj Međunarodnog praznika rada i ostvarenih tekovina borbe za veća radnička prava, zaštite radnika na radu i humanizacije rada, kao i radničke solidarnostii i socijalne pravde, koji čine temelje demokratskog društav i socijalno odgovorne države.

Savez sindikata Republike Srpske najavio mirni protest u Banjaluci u ponedjeljak, 1. maja. Organizatorima je zatraženo da plate troškove angažovanja policije na skupu.

“Prvi put u istoriji sindikata dobili smo rješenje da nam se odobrava održavanje javnog skupa ali da smo dužni platiti troškove angažovanja policijskih službenika na obezbjeđenju javnog skupa. Savez sindikata RS u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju nije tražio policijske službenike da obezbjeđuju javni skup, jer smo u skladu sa istim zakonom obezbijedili redare iz svojih redova koji odgovorno obezbjeđuju skup”, saopšteno iz Sindikata.

U predračunu koji su sindikati dobili iz CJB Banjaluka pioše da treba da uplate 3080 KM za 77 policijskih službenika koji bi po procjeni CJB Banjaluka trebalo da obezbjeđuju javni skup. Policija se poziva na Zakon o bezbjednosti saobraćaja Srpske, prema kojem troškove angažovanja pripadnika policije na obezbjeđenju skupa snosi organizator.

Prema planu protesta za 1. maj okupljeni radnici će se sa Trga Krajine u 10.30 zaputiti ka Narodnoj skupštini RS i Vladi RS, a šetnja će se završiti u Parku “Mladen Stojanović”, gde će se učesnicima biti pročitan prvomajski proglas. Najavljeno je prisustvo oko 1.500 učesnika.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/socijalisti-ce-platiti-troskove-protesta-za-1-maj/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot