Banjalučka policija nije bila obaviještena da je bombaš na slobodi!?

Objavljeno: 27. 4. 2017 u 17:05h

Banjalučka policija nije bila obaviještena da je psihički bolesnik Željko Stevanović, koji je 2014. godine bacivši bombu u autobus sa putnicima ubio vozača Boru Topića (55), nekoliko puta puštan na slobodne vikende.

Stevanović se već tri godine nalazi na prinudnom liječenju; prvo je boravio na Psihijatrijskoj klinici na Sokocu, a od decembra je smješten u novootvreni Zavod za forenzičku psihijatriju u tom gradu.

Iz ovog Zavoda prošle sedmice na upit „EuroBlica“ odgovorili su da su obavijestili policiju da će Stevanović u pratnji oca boraviti u Banjaluci, ali iz Policijske uprave Banjaluke tvrde da to nije tačno.

Načelnik PU Banjaluka Željko Spasojević rekao je za „EuroBlic“ da su nakon provjera utvrdili da nisu obaviješteni da je Stevanović puštan kući iz zdravstvene ustanove.

“Od strane građana došli smo do saznanja da je Stevanović u Banjaluci, a naknadnim provjerama u nadležnoj instituciji potvrđeno nam je da je pušten na vikend”, ističe Spasojević.

Prema njegovim riječima, odmah po dobijenim saznanjima preuzeli su sve mjere u skladu sa policijskim ovlašćenima.

“U cilju bezbjednosti građana smatramo neophodnim da se o privremenom otpuštanju osoba koja se nalaze na izdržavanju izrečene mjere bezbjenosti obavijesti policijska stanica po mjestu prebivališta”, zaključio je Spasojević.

Pravnici ističu da je po zakonu regulisano da se obavještava policija ukoliko se na slobodne vikende puštaju osuđenici iz Kazneno-popravnih zavoda. Međutim, prema zakonu nije precizirano da se policija mora obavijestiti i kada se puštaju osuđena lica iz psihijatrijskih klinika. Oni ističu da su ipak iz Zavoda za forenzičku psihijatriju trebali policiji bar dva dana ranije javiti da će Stevanovića pustiti na slobodan vikend.

Stanari banjalučkog naselja Lazarevo za Vaskrs bili su u šoku kada su vidjeli Stevanovića kako šeta po njihovom naselju.

“Ovo nije prvi put da smo ga vidjeli; mislim da je i u oktobru prošle godine takođe bio za vikend kući. Nekoliko komšija nije smjelo ni izlaziti cijeli dan iz kuće. Smatram, ako je već pušten, da je policija trebala biti ispred njegove kuće, jer se bojim da bi mogao opet nekog napasti”, ispričao je jedan od komšija.

Neuropsihijatri sa kojima smo ranije razgovorali saglasni su da Stevanović još predstavlja opasnost i da se za tako kratko vrijeme nije mogao izliječiti.

Napad na vozača

Željko Stevanović je zbog svađe oko autobuske karte, u martu 2014. godine, na stajalištu preko puta Poljoprivredne škole u Banjaluci bacio bombu u gradski autobus, koja je eksplodirala Bori Topiću u krilu. Od eksplozije on je preminuo na licu mjesta, a povređene su još dvije osobe.

Zbog ovog sukoba, on je prije toga zapalio Topićev auto. Tada je utvrđeno da je bolestan, ali niko nije reagovao.

Izvor: blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucka-policija-nije-bila-obavijestena-da-je-bombas-na-slobodi/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot