Radojičić o refinansiranju gradskog duga: Ove godine ušteda oko pet miliona KM

Objavljeno: 26. 4. 2017 u 19:24h

Osnovni razlog za rebalans gradskog budžeta za ovu godinu je projekat refinansiranja gradskog duga od 73 miliona KM, rekao je danas Igor Radojičić, gradonačelnik, na sjednici Skupštine grada.

“Rebalansom budžeta predvideno je da se okvir budžeta povećava za više od 70 miliona KM, koliko bi trebalo da bude i naš priliv od refinansiranja od konzorcijuma banaka koji bude izabran”, pojasnio je Radojičić.

Dodao je da bi time istovremeno bio otplaćen dug od 70 miliona KM i restrukturisan na narednih 10 godina.

“Važno je da se ovim ostvaruju pozitivni efekti koji će na godišnjem nivou iznositi nekoliko miliona KM jer je dug predviđen na period od četiri godine raspoređen na 10 godina, a ostvarena je i znatno povoljnija kamatna stopa”, naglasio je Radojičić.

Dodao je da u ovoj godini pozitivan efekat tog refinansiranja trebalo bi da bude oko pet miliona KM u zavisnosti kada se dođe do ugovora sa bankama.

“To nam je omogućilo da određena dodatna sredstva Nacrtom rebalansa budžeta preusmjerimo na druge namjene. Dio sredstava je usmjeren na komunalne potrebe, dio je usmjeren na pokrivanje troškova Zimske službe, kao i na neke nove projekte”, istakao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, u toku je postupak javne nabavke, komisija je podnijela izvještaj i izabran je prvoplasirani po iznosu najpovoljnije kamate 3,84 odsto plus euribor, a to je konzorcijum na čelu sa NLB bankom u kojem se nalazi sedam banaka iz cijelog regiona.

“U toku je žalbeni rok u kome drugorangirani konzorcijum ima pravo da izjavi žalbu. Nakon što istekne žalbeni rok i ako ne bude žalbi može se potpisati ugovor sa izabranim”, kazao je Radojičić.

Predrag Vulin, odbornik SDS-a u Skupštini grada, rekao je da je, nažalost, budžet grada neradom prethodnih gradskih administracija doveden u izuzetno tešku situaciju.

“Budžet grada je, nažalost, talac poslovanja gradske ‘Toplane’, čiji je dug prema dobavljačima oko 95 miliona KM i restrukturiranje budžeta grada je, nažalost, neophodno jer je godinama na izdisaju, a javna gradska preduzeća su ekstremni gubitaši”, istakao je on.

“Toplana” i dalje glavna tema

U prvom dijelu današnje sjednice Skupštine grada raspravljano je i o realokaciji sredstava u budžetu grada, kao i o kupovini hartija od vrijednosti “Toplane” u iznosu do 2,5 miliona KM, koja će ovo preduzeće upotrijebiti za izmirivanje svojih obaveza koje ima prema dobavljačima.

Igor Radojičić, gradonačelnik, kazao je da će odbornici uskoro imati na dnevnom redu prijedlog dugoročnog rješenja za “Toplanu”, odnosno plan za izgradnju novog postrojenja. Odbornici su govorili i o Prijedlogu odluke o prodaji obveznica, koje bi gradu donijele oko 1,9 miliona KM.

Božana Šljivar, v.d. načelnika Odjeljenja za finansije, kazala je da su ta sredstva već uplanirana kroz Nacrt rebalansa budžeta.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/radojicic-o-refinansiranju-gradskog-duga-ove-godine-usteda-oko-pet-miliona-km/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot