Otvoren sajam stipendija i zapošljavanja

Objavljeno: 26. 4. 2017 u 18:14h

U Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci danas je otvoren Sajam stipendija i zapošljavanja, koji je okupio oko 15 izlagača.

Neki od učesnika su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Fond “Dr Milan Јelić”, Zavod za zapošljavanje.

Sajam se održava u okviru manifestacije “Dani studenata Univerziteta u Banjaluci”.

Koordinator Sajma Marija Puljarević istakla je da je riječ o prvom sajmu koji je organizovao Studentski parlament, a na kojem studenti mogu dobiti više informacija gdje mogu konkurisati za posao ili praksu.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga rekao je da je ovaj sajam izuzetno važan za studente jer mogu dobiti više informacija i o međunarodnoj mobilnosti studenata, odnosno odlaska na studije drugih univerziteta.

Mataruga je ocijenio da je nedovoljna mobilnost studenata, te napomenuo da je Strategijom razvoja visokog obrazovanja Srpske predviđeno da 10 odsto domaćih studenata odlazi na druge univerzitete, a isto toliko njih dođe iz inostranstva.

Prema njegovim riječima, najznačajnije stipendije koje studenti dobijaju jesu stipendije Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, koje godišnje daje 1.000 stipendija za studente u Srpskoj, kao i stipendije studentima koji studiraju u inostranstvu, te sufinansira međunarodnu razmjenu studenata i akademskog osoblja.

On je najavio da će sutra biti potpisan sporazum sa gradom Banjaluka da bi studenti tokom ljeta mogli obavljati praksu u gradskim institucijama ili eventualno zaposliti u istima po završetku studija.

Voditelj Kluba za traženje posla u Birou za zapošljavanje Banjaluka Dalibor Žunić rekao je da su do sada kroz ovaj klub prošla 802 nezaposlena lica od kojih je 302 zaposleno.

“Radimo na jačanju njihovog samopouzdanja i da stečene vještine, znanja i sposobnosti što kvalitetnije predstave poslodavcu”, rekao je Žunić.

On je naveo da je na birou najviše ekonomista, ali da se oni najviše i zapošljavaju, kao i pravnika, te da su deficitarna zanimanja veterinari, inženjeri mašinstva i elektroinženjeri.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/otvoren-sajam-stipendija-i-zaposljavanja/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot