Banjaluka: Posao za 100 radnika u proizvodnji hrane

Objavljeno: 26. 4. 2017 u 10:03h

Realizacijom projekta “Lokalna poljoprivreda”, u koju će biti uloženo 200.000 evra, biće otvoreno 100 novih radnih mjesta u organskoj proizvodnji povrća i voća.

Tim povodom Poljoprivredni fakultet, Gradska uprava i šest partnera juče su potpisali memorandum kojim se kreće u ovaj projekat.

“Evropska unija će obezbijediti 170.000 evra, a ostatak novca partneri. Šansu za zaposlenje dobiće mladi, potom lica koja su već duže vrijeme na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, kao i osobe sa invaliditetom”, rekao je dekan Poljoprivrednog fakulteta Nikola Mićić.

Prema njegovim riječima, za sredstva EU apliciralo 157 projekata iz BiH, ali je ovaj banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta dobio najviše poena.

“Pripremljena je parcela od 2,5 hektara u mjesnoj zajednici Motike za te svrhe. Ona je već uzorana, a ušli smo i u nabavku sadnog materijala. Novac će biti iskorišćen da 20 lica pokrene organsku proizvodnju sitnog voća poput malina i kupina, kao i povrća. Pored njih, kroz ukupan projekat još njih 80 dobiće šansu za radno mjesto. Imamo 50 prijavljenih kandidata od kojih ćemo u petak izabrati 20. Oni koji uđu u projekat će u što kraćem roku početi sa sadnjom”, kazao je Mićić.

Istakao je da im je želja da razviju sertifikovanu organsku proizvodnju te da će otkup i plasman biti garantovani.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da će grad putem Centra za razvoj poljoprivrede i sela biti partner.

“Kroz njega utičemo na dva važna aspekta, razvoj poljoprivrede, a drugi je zapošljavanje koji je jedan od nosećih elemenata ovog projekta”, istakao je Radojičić.

Napomenuo je da grad svake godine izdvaja znatan iznos novca za razvoj poljoprivrede kroz podsticaje te da je u toku javni poziv za dodjelu novca u 2017. godini.

“Kada su u pitanju subvencije za zapošljavanje i samozapošljavanje u toku je rasprava za izmjenu kriterijuma za dodjelu novca. Želimo da efekti budu što veći. Raspravljamo da li ćemo podsticati nabavku osnovnih sredstava za privrednu djelatnost, licenciranje i sertifikaciju ili dokvalifikaciju radnika”, kazao je Radojičić.

Zadruga

Nikola Mićić je rekao da će uz pomoć grada biti formirana zadruga.

“Grad nam je dodijelio prostor za te namjene koji još moramo adaptirati. Cilj je da napravimo mjesto gdje ćemo održavati radionice o pčelarstvu kako bismo unaprijedili proizvodnju meda”, kazao je Mićić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-posao-za-100-radnika-u-proizvodnji-hrane/||claudebot